ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΑΞΙΟΠΙΣΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για ψαγμενους μαθητες και αριστες εργασιες!

Εκπαίδευση και διασκέδαση


Από τότε που οι μαθητές ανακάλυψαν το «copy - paste», τα γέλια των καθηγητών (κυρίως Ιστορίας) αυξήθηκαν κατακόρυφα. Τι συμβαίνει όταν στην εργασία μιας μαθήτριας για το Παρίσι, περιλαμβάνονται τα κατορθώματα της Paris Hilton ή όταν γράφει κανείς σε διαγώνισμα ότι ο Λεωνίδας στη μάχη των Θερμοπυλών αναφώνησε προς τους Πέρσες: "This is Spartaaaa";

Διάβασε στην ενότητα αυτή για την αξιοπιστία των πληροφοριών που συναντάμε στο Διαδίκτυο.

Αξιοπιστία πληροφοριών


Σου έχει τύχει να την πατήσεις καμία φορά, παίρνοντας υλικό από το Διαδίκτυο για εργασία στο σχολείο που τελικά αποδείχτηκε ότι ήταν τελείως λάθος; Ή μπας και άκουσες κάτι τέτοιο από τα φιλαράκια σου;

Μάθε ότι οι πληροφορίες στο Διαδίκτυο δεν είναι πάντα ακριβείς. Θα πρέπει λοιπόν σιγά σιγά να προσαρμοστείς με την πραγματικότητα αυτή και να διασταυρώνεις τις πληροφορίες που συναντάς στο Διαδίκτυο με άλλες πηγές. Άλλωστε, και μόνο ένα απλό «googlάρισμα» φέρνει μπροστά μας εκατομμύρια εναλλακτικές σελίδες.

Tι μπορείς να κάνεις για να μην «την πατήσεις»;


  • Έχε υπόψη σου ότι ο απλός χρήστης διαμορφώνει το διαδικτυακό περιεχόμενο. Σκέψου ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φτιάξει ένα blog ή ένα φόρουμ όπου θα γράφει ότι πιστεύει αυτός ότι είναι σωστό. Είναι όμως όντως σωστό;

  • Βρες αξιόπιστες σελίδες που σου έχουν προτείνει οι δικοί σου ή από το σχολείο και προτίμησε αυτές ως πηγές για τις εργασίες σου. Μην ξεχάσεις να τις προσθέσεις στα αγαπημένα για να μπορείς να τις ξαναβρείς.

  • Χρησιμοποίησε περισσότερες από μία ιστοσελίδες/πηγέςόταν αναζητάς πληροφορίες για κάποιο θέμα. Αν δεν είσαι βέβαιος/η για την αξιοπιστία μιας διαδικτυακής πληροφορίας ζήτα βοήθεια από τους γονείς ή κάποιον εκπαιδευτικό.

Πνευματική ιδιοκτησία


Τα πνευματικά δικαιώματα αποτελούν μια μορφή προστασίας που παρέχεται από τον νόμο στους συντάκτες και τους δημιουργούς αυθεντικής εργασίας. Οι δημιουργοί έχουν έτσι αποκλειστικό δικαίωμα επάνω στο έργο τους σε σχέση με την (προσωρινή ή μόνιμη) χρήση, αντιγραφή, ή αναπαραγωγή του έργου τους, με οποιοδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε μέσο.

Κανένας άλλος εκτός από το δημιουργό δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε χρήση του έργου, εάν δεν υπάρχει γραπτή, σαφής δήλωση από τον ίδιο το δημιουργό. Τα έργα αυτά μπορούν να είναι: λογοτεχνία (βιβλία, άρθρα), δράμα (θεατρικά έργα, ταινίες), μουσική, καλλιτεχνία (ζωγραφική, γλυπτά), λογισμικό, καθώς και ορισμένες άλλες αυθεντικές δημιουργικές εργασίες.

Blogs

Η λέξη blog είναι η κουτσουρεμένη έκδοση της λέξης weblog, από το web που σημαίνει Παγκόσμιος Ιστός και log που σημαίνει καταχώριση. Blogging ονομάζεται η διαδικασία δημιουργίας και φόρτωσης πληροφοριών σε ένα blog, ενώ ο δημιουργός λέγεται blogger.

Τα blogs ή ιστολόγια, όπως λέγονται στα Ελληνικά, είναι εικονικά σημειωματάρια που μπορούν να δημιουργηθούν και να δημοσιευθούν στο Διαδίκτυο πολύ εύκολα από οποιονδήποτε, καθώς η δημιουργία τους δεν απαιτεί εξειδικευμένες τεχνικές γνώσεις.

Τι θα πρέπει να προσέχεις :

  • Καλό θα ήταν να προσέχεις τι δημοσιεύεις! Η δημοσίευση προσωπικών στοιχείων, φωτογραφιών αλλά και στοιχείων φίλων σημαίνει ότι οποιοσδήποτε στο Διαδίκτυο μπορεί να τα δει. Με άλλα λόγια, αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ άλλων, και κακόβουλοι άνθρωποι μπορούν απλά και χωρίς κόπο να μάθουν λεπτομέρειες για σένα, για τις συνήθειές σου, τα χόμπι σου, τις αγαπημένες ασχολίες σου κ.λπ.

  • Επίσης, θα πρέπει πάντα να κρατάς τις επιφυλάξεις σου σχετικά με την αξιοπιστία των πληροφοριών που δημοσιεύονται στα blogs γιατί πολύ συχνά σε αυτά εκφράζονται γνώμες και προσωπικές απόψεις του συγγραφέα και όχι γεγονότα.

  • Σεβάσου την πνευματική ιδιοκτησία. Δεν μπορείς να χρησιμοποιείς υλικό που καλύπτεται από το νόμο περί πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) όπως για παράδειγμα κείμενο, εικόνα, ήχο, βίντεο ή διακοσμητικό μοτίβο από blogs άλλων ατόμων χωρίς την άδειά τους. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις υλικό που καλύπτεται από τις άδειες «creative commons» που επιτρέπουν την δωρεάν αναπαραγωγή υλικού υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

  • Ποτέ μη δημοσιεύεις προσβλητικό (π.χ. ρατσιστικό) ή παράνομο (τζόγος, πορνογραφία κ.α.) υλικό.

  • Ακολούθησε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς στο Διαδίκτυο (Netiquette). Μην προκαλείς ανταγωνισμούς ανάμεσα σε bloggers και μη δημοσιεύεις υλικό που μπορεί να είναι προσβλητικό προς κάποια άτομα.