Inprenting

Made by: Wesley & Cheyenne

Wat is inprenting?

Inprenting is een leerproces bij kleine dieren die net geboren zijn. Ze leren dan wie hun moeder is en volgen ze altijd en overal. Inprenting gebeurd bijna direct na de geboorte. Ze zijn dan vaak nog blind en kunnen nog niet lopen. Ze leren in de periode al door voelen en geluid wie hun moeder is. Dieren die wel gelijk kunnen zien en lopen na de geboorte volgen het eerste wat ze zien.

Nestblijvers

Bij dieren die blind geboren geworden zoals, Hond en kat is dit in de 1e 14 levensdagen. Als de dieren eerder worden weg gehaald of gelijk weg gehaald worden dan kan de moeder niet de manieren aanleren die ze eigenlijk mee horen te krijgen als ze na 9 weken gescheiden worden van hun moeder. Als de dieren op niks ingeprent zijn op jonge leeftijd dan hebben ze erge gedragsproblemen als ze ouder worden.
Big image

Nestvlieders

Dieren als runderen en ganzen zijn nestvlieders. Dat betekend dat de jongen bijna direct na de geboorte of als ze uit hun ei kruipen met hun moeder op pad moeten. deze dieren zijn voor de warmte en voeding bijna volledig afhankelijk van de moeder, zoals zoogdieren die melk nodig hebben. Watervogels eten al zelf maar hebben vooral de bescherming van hun moeder of beide ouders nodig. Deze leren ook alles van hun ouders om in het begint te overleven. En later zelf hun jongen op de zelfde manier groot te brengen. De inprentingsfase begint gelijk. En de 13e uur tot de 16e uur zijn het gevoeligste voor het beseffen wie hun moeder is,dan is hun inprentingsgevoel het sterkste. Ze prenten in op het eerste wat ze zien, dus het kan elk ander dier of mens zijn. Zoals ze maar opgevoed worden. Anders gaan ze dood
Big image
Inprenten

De 5 vragen:

1: Wanneer is het inprentingsgevoel het sterkst ?

2: Wanneer vind inprenting bij nestvlieders plaats?

3: Wanneer vind de inprenting bij nestblijvers plaats ?

4: Voor wat zijn de jongen dieren gevoelig als ze niet kunnen zien?

5: Hoe weet een dier wat zijn moeder is ?