Afwijkend eet en drinkgedrag

Katten

Als de kat niet meer eet.

Er zijn bij katten veel redenen om niet meer te eten. Bijvoorbeeld omdat hun voer anders ruikt dan het voer dat ze gewend zijn. Dat komt door hun extreem goede reukvermogen. Door stress kan een kat ook stoppen met eten. Voorbeelden van van stress zijn: verhuizen, andere kat erbij, baby geboren, kattenbak of voerbakje op een andere plek neergezet enzo. Ook problemen met het gebit zorgt ervoor dat de kat stopt met eten zoals losse tanden en sneetjes in de bek of tong. Gebitsproblemen zijn meestal niet de oorzaak het stoppen van de eetlust maar beperken de mogelijkheid om te eten. De kat stopt dan vroegtijdig met eten of eet helemaal niet. Verder zijn er ook nog ziektes die het eetgedrag kunnen belemmeren. Door niet meer te eten kan de kat flink vermageren of nog zieker worden.

Wat kunt u ertegen doen?

Geef alleen voer van een goede kwaliteit. Als u toch wilt overstappen naar een ander merk of soort voer kunt u dit het beste een paar weken met het oude voer mengen zodat de kat eraan kan wennen. Probeer stress te vermijden en als dat niet lukt beperk dan de stress door de kat rustgevende geurstoffen te geven. Dit zijn feromonen of voedingsuplementen die een goede invloed heeft op de kat. Probeer ook eens alleen blikvoer te geven of dat door het droogvoer te mengen. Wil u kat dan nog steeds niet eten probeer dan om eens vers vlees of vis er door te mengen.


Eet de kat na 24 uur nog niets? Raadpleeg dan uw dierenarts.

Als de kat te veel eet.

Fabrikanten maken het voer voor de katten steeds lekkerder. Dat kan de kat aansporen door overmatig te eten, en dat zorgt er weer voor dat de kat overgewicht krijgt. Bij binnen katten komt het vaak voor dat de katten te veel gaan eten omdat ze zich vervelen. Dat komt omdat ze minder actief zijn dan katten die buiten komen. Een kat met overgewicht heeft een kortere levensduur en heeft meer risico op het krijgen van ziektes. De kat kan ook te veel eten door een overmatig werkzame schildklier. Dit betekent dat de kat veel kan eten zonder echt aan te komen. Dit kan gevaarlijk zijn als de kat veel beweegt. Dan valt de kat in korte tijd veel af. Ook een hoge bloeddruk kan de oorzaak zijn van het vele eten. Geef de kat ook geen zoet eten, dit kan zorgen voor verteringsproblemen.

Wat kunt u ertegen doen?

U kunt met uw kat naar de dierenarts gaan om daar het vetpercentage van de kat te laten meten. En met de resultaten een voedingsplan optestellen met uw dierenarts. Ook is lichaamsbeweging er belangrijk, zorg dat u uw kat meer in beweging krijgt door bijvoorbeeld met ze te gaan spellen of lopen aan een tuigje. Wel is het belangrijk dat u een speeltje zoekt die de kat echt motiveert om te gaan spelen. Bijvoorbeeld eentje met kattenkruid. Verse vis is ook erg gezond voor de kat door de omega 3 vetzuren die erin zitten. De oorzaak kan ook bij een ziekte of lintworm liggen.


Als u het toch niet vertrouwt, raadpleeg dan altijd uw dierenarts.

Als de kat te weinig drinkt

Katten drinken eigenlijk heel weinig. maar door het weinig drinkeen zorgt echter wel voor blaasgruis, blaasstenen en nierstenen. Als een kat te weinig drinkt plast de kat ook minder. Goed drinken is belangrijk voor de nieren. Als een kat te weinig drinkt kunnen nier problemen ontstaan. De nieren zijn filters en als die niet goed werken blijven de meeste afval stoffen in het lichaam zitten. De kat kan hierdoor erg ziek worden. De meeste gezonde katten drinken tussen de 100 ml en 200 ml per dag.

Wat kunt u ertegen doen?

Zorg dat het voer en drinkbakje niet te dicht bij elkaar staan. minimaak 1 meter ertussen. Zet het drinkbakje niet te dicht naast de kattenbak de lucht zorgt ervoor dat de katten niet meer gaan drinken. Zorg voor vers drinkwater om de 24 uur. Zet meerderen drinkbakjes door het huis verspreid. Sommige katten stellen de voorkeur aan stromend water bijvoorbeeld een drinkfonteintje te koop bij de dierenwinkel. Zet het water op de rustige plekjes in het huis zodat de kat rustig op zijn gemak kan drinken. Doe bijvoorbeeld vocht van gekookte vis of kip door het water voor een lekker smaakje. Geef de kat geen melk dit kan zorgen voor maag-darm klachten. Geef de kat ook minimaak 1x per dag zacht voer dit bestaat voornamelijk uit vocht.


Drinkt uw kat nog steeds te weinig ga dan naar de dierenarts.

Als de kat teveel drinkt.

Als uw kat plotseling veel drinkt is het belangrijk meteen naar de dierenarts de oorzaak kan een ziekte zijn. Als het binnen of buiten erg warm is gaat de kat automatisch meer drinken dit is niets om uw zorgen over te maken. Als u uw kat alleen droog voer geeft moet de kat meer uit de drinkbak drinken. Het is ook zeker belangrijk om nat voer te geven, omdat daar veel vocht in zit en zorgt dat de kat beter gehydrateerd blijft. Een verhoogde schildklier kan borstgevoelens veroorzaken. Dit komt vooral voor bij ouderen katten. Ook nierfalen zijn een oorzaak van veel drinken. Suikerziekte zorgt ook voor veel drinken. Symptomen zijn veel plassen, braken en diarree.

Wat kunt u ertegen doen?

Het beste is om meteen naar de dierenarts te gaan omdat het kan gaan om nierfalen of suikerziekte. pak het drinkbakje niet af, hierdoor kan de kat uitdrogen. is uw kat een aqualist ( een kat die door psychische reden gewoon veel drinkt ). Als er geen lichamelijke oorzaak kunt u met uw dierenarts overleggen of u de kat minder water aan kunt bieden om zo het vele drinken af te leren.


plast uw kat bijna niet ga dan meteen naar de dierenarts, de oorzaak kan zijn dat de urinewegen verstopt zitten.

Suikerziekte | Honden en katten | 100 Seconden Dierenarts

Vragen

1. Waarom zijn gebitsproblemen meestal niet de oorzaak van het stoppen van de eetlust?


2. Wat zijn feromonen en voedingsuplementen?


3. Waarom is verse vis gezond voor de kat?


4. Waarom mag je het drinkbakje niet afpakken bij katten die overmatig drinken?


5. Wat is belangrijk bij het geven van een insuline spuitje?