LVB en drugsgebruik

LVB problematiek en verslavingsproblematiek gekoppeld.

Inleiding

Mensen met een Licht Verstandelijke Beperking (LVB), hebben een verhoogde kwetsbaarheid, waardoor hun drugsgebruik eerder tot problemen kan leiden. In dit artikel gaan we het hebben over LVB en drugsgebruik. Mensen met LVB geven vaak aan dat ze dit gebruik om er bij te horen. Verder hebben ze vaker last grenzeloos gedrag.

Beïnvloedbare factoren

De kans op een verslaving wordt voor verschillende factoren beïnvloed. Hierdoor is het erg moeilijk om voor iemand te voorspellen of diegene wel of niet verslaafd raakt.

De belangrijkste oorzaken van verslaving zijn:

De soort drugs:
Elke drug heeft een andere werking en verslavingsgevoeligheid, zowel de hoeveelheid als de tijd die het kost voor het gaat werken kan hierin meespelen. Dit maakt dat je bij de ene drug sneller verslaafd kan raken dan bij de andere.

Genetische factoren:
40-60% speelt een rol bij de ontwikkeling van een verslaving. Welke genen precies een rol spelen is nog niet helemaal duidelijk.

Omgevingsfactoren:
De omgeving en jeugd van een persoon speelt ook mee om een verslaving te ontwikkelen. Ingrijpende gebeurtenissen en stress kunnen ook een oorzaak zijn. Bijvoorbeeld jongeren met psychische problemen hebben een grotere kans om verslaafd te raken.