Column Patty Harpenau

Leven is liefde en liefde is leven

Een nieuw boek: De Afslank Guru


Liefde… ik schrijf graag over haar. Over haar uitdagingen, haar lessen, haar onvermoeibare kracht want in haar adem woont het geheim van een nieuwe dag met de zachte vleug van ochtenddauw. Ja, liefde… ze is zo onweerstaanbaar mooi.
Desondanks zijn we vaak bang voor de onbekende en nieuwe wegen die ze soms opent en vrezen we het achterlaten van dat wat ons eens zo bekend was. Ja, dat doet liefde. Ze heeft het vermogen om in een oogwenk ons leven op te tillen naar het beste en het mooiste in onszelf.


Ooit reisde ik naar India en keek ik recht in de ogen van een wereldberoemd levensleraar. Hij las op zijn beurt mijn blik met het beangstigende vermogen om recht in mijn ziel te kijken. Hij knikte alsof hij op voorhand mijn vraag kende, wiegelde met zijn hoofd en zei: ‘So, you are looking for the secret of love. Shall I give it to you… or shall I not. Will I share it with you or maybe not?’

Nee, hij gaf mij het antwoord niet zomaar en gelukkig ook maar, want als ik het zelf niet had ontdekt, was het wellicht niet zo waardevol geweest.
Ik reisde met hem mee, langs de glooiende vlaktes van zijn land, langs de duizelingwekkende geuren en kleuren van India. Onderweg onderwees hij mij onvermoeibaar, omringd door duizenden kinderen die in en op hem klommen en legde hij zijn handen op hen die een verwond lijf of hart hadden of gewoon om even de adem van zijn liefde te voelen. In de avonden zaten wij aan het ruwe strand, hij en ik, onder een hemel gevuld met oneindig veel sterren en sprak de stille klank van zijn stem duizend woorden. Elk woord sloeg ik op in het archief van mijn geheugen, soms nog te vers om direct te doorgronden, maar de tijd zou zijn werk doen en langzaam ontvouwde zich voor mij de werkelijke betekenis van liefde.

En ja, natuurlijk was hij ondeugend. Een krachtige man in alles, onweerstaanbaar voor welke vrouw dan ook onderwees hij vrijelijk de ware kennis van beminnen. Een wijs mens, oneindig geliefd door zijn volk maar verguisd door hen die liefde alleen kunnen herkennen door de ogen van de wetenschap. Wars van uiterlijke woorden, beloningen of complimenten maar als ik hem recht aankeek en mijn hart door mijn ogen liet spreken, zag ik zachte tranen in de zijne.

Ik had bij hem kunnen blijven maar ik deed het niet. Ik reisde terug naar mijn eigen land en het afscheid was niet eenvoudig. In mij was iets wezenlijks veranderd, wat ik niet anders kan omschrijven dan dat er sinds die dagen in mij een liefde woont die onafhankelijk is van een uiterlijke wereld. Hetgeen niet wil zeggen dat het leven nooit meer zeer doet, maar altijd, werkelijk altijd, kan ik terugvallen op dat rustige serene gevoel van verbinding, van een diep vertrouwen dat elk mens verbonden is met de oerkracht van liefde. En ook al doet ons ego soms domme dingen, doen we elkaar onbedoeld pijn, we hebben altijd het vermogen om naar het beste in onszelf te ademen, te weten wie we werkelijk zijn, onverbrekelijk verbonden met de ziel van het leven.


Zes maanden geleden opende ik de deur van mijn leven voor een nieuw boek. En wist ik dat ik zijn verhaal zou vertellen en terwijl ik op het punt stond zijn geheim te onthullen dacht ik: ‘Shall I… or shall I not. Will I… or should I just give a hint?’ En ik kon niets anders doen dan het verhaal zo eerlijk mogelijk te vertellen, ontbloot, zoals het is.

‘Zoo…’, fluisterde mijn medeauteur Otto Haan toen hij mijn woorden las, ‘goh…Pat?’ En ik wiegelde met mijn hoofd: ‘Ot, of je vertelt het verhaal hoe het is of je doet het niet. Een lezer weet feilloos of je zit te wauwelen.’ Hij knikte en toen we besloten wij om het boek in één adem af te schrijven.

‘Wat een belachelijke titel zeg, De afslank-guru,’ zei mijn beste vriendin, die het boek meelas. ‘Het gaat helemaal niet of afslanken maar over een lifestyle voor het hoofd, hart en ziel.’ Ik ging slap van het lachen en aaide haar wang: ‘Liefje, het gaat over leven, want leven is liefde en liefde is leven in alle opzichten. En als je op zoek bent naar een slank, gezond en gelukkig lijf om in te wonen, zul je eerst moeten aankomen in je hart, pas dan ga je goed voor jezelf zorgen.’
Zo werd het boek geboren en opperde Otto de suggestie om langs de zijlijn van het verhaal alles in beeld te illustreren wat de hoofdpersonen, de flamboyante Martha Stevens en Simon Grey, tijdens hun reis naar de afslank-guru ontdekten en kwamen de recepten, de kennis over kruiden, de eetschema’s en de Ayurvedische kennis tot leven.


Gisteren kwam het eerste exemplaar van de afslank-guru binnen. Otto en ik aaiden verheugd de kaft en traditiegetrouw zoals bij elk nieuw boek plaatste ik haar voor de eeuwenoude Madonna. Stak ik de kaarsen aan en gaf ik haar een wens mee… moge zij harten verblijden, zielen verwarmen en bijdragen aan een een slank, gelukkig en gezond leven.

liefs Patty Harpenau

Bookrelease 17 januari 2015

Vanaf zaterdag ligt de Afslank Guru in de winkel. Wil je een gesigneerd exemplaar dan kun je deze bestellen via de eigen website van de Afslank Guru www.deafslank.guru

Op de website van de Afslank Guru vind je informatie over workshops, recepten, kruiden, ayurvedische supplementen, eetschema's en aanvullende kennis uit het boek.

Big image
De Afslank Guru; De Life Style die dieten overbodig maakt