Mediaopvoeding

ICT-media Kempel Frans Verberne

Waarom Mediaopvoeding

Jonge kinderen groeien op in een wereld van TV, computers, mobieltjes en games. Peuters zijn dagelijks gemiddeld 40 minuten bezig met TV en zitten vanaf 3,4 jaar achter internet. 66% van de kleuters met een tablet thuis maakt hier regelmatig gebruik van. Nog nooit konden kinderen zo snel informatie vinden en hun taalontwikkeling en (sociale) leervaardigheden verbeteren. Voor kinderen zijn media een onderdeel van hun leefwereld, ze vinden het leuk en het past bij hun manier van leren, kijken en ontspannen. Ondertussen denderen de mediaontwikkelingen door: waar de muis nog vraagt om motorische ontwikkeling is er dankzij de tablet en touchscreen voor de allerkleinsten geen enkele technische hindernis meer om zelf toegang te krijgen tot media.

Een aantal veel voorkomende vragen van ouders

1. Hoe garandeer ik de veiligheid van mijn kind online?

2 Wat is een normale tijdsbesteding per dag voor mediagebruik?

3. Vanaf welke leeftijd kan mijn kind starten met welk medium?

4. Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kind op Hyves of Facebook laten?

5. Hoe kan ik het mediagebruik als ouder het beste in de hand houden?

In deze flyer zul je antwoord vinden op al deze vragen!

Hoe garandeer ik de veiligheid van mijn kind online?

Een volledige garantie op veiligheid bestaat vooralsnog niet en ik geloof niet dat deze in de nabije toekomst er zal komen. Wel zijn er veel dingen die je als ouder kunt doen om de veiligheid online te vergroten. Een aantal handige tips:

  1. Installeer MyBee, een veilige kinderbrowser die meegroeit met je kind
  2. Gebruik de safe-search op google en youtube
  3. Je kunt ook een safety pakket aanschaffen. Een goed voorbeeld voor ouderlijke controle is het programma "yoursafetynet" van Norton.
  4. Praat regelmatig met je kind of kinderen over wat veilig gedrag is online en wat niet. Breng onderwerpen aan de orde als phishing spam en maak kinderen bewust dat nagenoeg alles wat ze online plaatsen openbaar is voor de wereld. Gesprekken over deze onderwerpen en meer zorgen voor een groter bewustzijn van de positieve en negatieve kracht van internet.

Wat is de normale tijdsbesteding per dag voor Mediagebruik

Stichting "Mijn kind online" raadt het volgende aan als mediagebruik

tot 2 jaar: 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen surfen;

2 - 4 jaar: 5 à 10 minuten per keer, tot maximaal 30 minuten per dag;

4 - 6 jaar: 10 à 15 minuten per keer, tot maximaal 1 uur per dag;

6 - 8 jaar: maximaal 1 uur per dag, verdeeld over periodes van maximaal 30 minuten;

8 - 10 jaar: maximaal 1 à 1½ uur beeldschermtijd per dag;

10 - 12 jaar: maximaal 2 uur beeldschermtijd per dag;

12 jaar en ouder: maximaal 3 uur Beeldschermtijd per dag.

Hieronder zie je het gemiddeld aantal minuten per dag per medium

Big image

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind starten met welk medium

De gemiddelde leeftijd waarop de ondervraagde 0 t/m 7-jarigen voor het eerst de vaste computer, laptop, iPad, smartphone, mobiele telefoon en internet gebruiken, ligt tussen de 3 en 3½ jaar. En als ze nét iets ouder zijn dan 3½ jaar, beginnen ze met de spelcomputer (handheld of console). Hieronder een volledig overzicht van de gemiddelde starttijd per medium.

Al deze startleeftijden zijn gebaseerd op gemiddelde cijfers. De daadwerkelijke starttijd verschilt per kind en is ook sterk afhankelijk van de vrijheid en restricties.

Big image

Vanaf welke leeftijd kan mijn kind op facebook

Jonge kinderen kunnen niet overzien wat de gevolgen zijn van gedrag op Hyves of Facebook. Doe het dus samen tot ze naar de middelbare school gaan en spreek regels af. Wie laat je wel toe en wie niet? Hoe bepaal je wat je deelt met anderen, welke foto's, welke gegevens? Hoe zet je de pagina op privé? Voeg geen 'vrienden' toe die je niet kent, enzovoort.

Kinderen onder de 16 jaar mogen eigenlijk pas met toestemming van hun ouders een account aanmaken op Hyves. Bij Facebook is het jonger: je moet daar 13 jaar zijn. Kinderen onder de 16 jaar mogen eigenlijk pas met toestemming van hun ouders een account aanmaken op Hyves. Bij Facebook is het jonger: je moet daar 13 jaar zijn.

Kinderen onder de 16 jaar mogen eigenlijk pas met toestemming van hun ouders een account aanmaken op Hyves. Bij Facebook is het jonger: je moet daar 13 jaar zijn.

Hoe kan ik het mediagebruik als ouder het beste in de hand houden?

Ouders vertellen dat kinderen bijna nooit uit zichzelf kunnen stoppen met beeldscherm-media. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin een kind te leren dat er een beperking is. Geef een grens (zoveel minuten) en houd je daaraan. Zo leert een kind ook besef van tijd. Dat kan bijvoorbeeld met een kookwekker, een zandloper of met een kleurenklok.

Big image