Angst en agressie bij katten

Stefan A14dv

Algemeen

Net als bij andere dieren zijn er verschillende vormen van agressie te zien. Het belangrijkste is een reactie op een prikkel. Door de prikkel komt er een reactie van de kat. Je hebt verschillende soorten agressies. Bv, door pijn, spel, angst of aai agressie. De meeste soorten agressie komen door een trauma of als er iets nieuws is dat ze niet kennen.

Herkennen van waarschuwingssignalen kat

Katten vecht in het algemeen liever niet, maar ontlopen elkaar liever. Dit doen ze door bv. te vluchten of te dreigen. De kat zal hier voor zijn stem, lichaamshouding en kalmerende signalen gebruiken. Die er voor moeten zorgen dat de andere kat weg gaat of ontspant. De kat zal altijd eerst waarschuwingssignalen gebruiken voordat hij/zij in de aanval gaat.
Big image

Waarschuwingssignalen:

* Wijd geopende ogen.
* Vergrote pupillen bij angst/opwinding of zeer vernauwde pupillen als de kat probeert terug te dreigen.
* Plat liggende oren.
* Vertonen van verschillende stresssignalen.
* Zwiepen met de staart of een rechte staart met uitstaande haren.
* Opgewonden miauwen (dit geluid lijkt totaal niet op normaal miauwen, maar heeft een soort zangerige hoge toon, met een 'woowoowoowoo klank') dat over kan gaan in grommen en snauwen.
* Blazen en soms spugen.
Very Angry Cats Compilation SPECIAL

Voorkomen van agressie bij de kat

Laat zowel katers als poezen tijdig castreren. Sla je kat niet. Fysieke straffen, zelfs een lichte tik op de neus, verhogen de angst en opwinding en zullen de agressie doen toenemen of de kat bang voor je maken. Angst kan vervolgens weer agressie tot gevolg kan hebben als je de kat benadert.
Leer je kat van jongs af aan om niet met je handen of voeten te spelen. Wat nog grappig kan lijken bij een klein kitten is dat beslist niet meer bij een volwassen kater van vijf kilo of meer. Hetzelfde geldt voor katten die je vanuit allerlei hoeken van het huis besluipen en bespringen met alle nagels uit. Aandoenlijk zolang het een kitten is, maar een probleem als de kat ouder wordt.
Big image

Nawoord

Waar mogelijk vermijd situaties die de agressie van de kat doen toenemen. Vertoont je kat regelmatig agressie, neem dan eerst contact op met je dierenarts. Pijn en lichamelijke ongemakken kunnen de reden zijn dat de kat agressief reageert. De dierenarts kan de kat onderzoeken. Grijp zo vroeg mogelijk in voor het agressieve gedrag van je kat een gewoonte wordt. Is er geen medische oorzaak voor de agressie, dan kan een gedragstherapeut je in veel gevallen helpen om de kat minder agressief te maken.