Vulkanen

Indonesië

Merapi

De Merapi ligt op Java (een eiland van Indonesië). De Merapi is een stratovulkaan. Hij is ontstaan doordat de Indische plaat en de Australische plaat onder de Euraziatische plaat duiken. Er is dus spraken van subductie. De vulkaan is de meest actieve vulkaan van Indonesië. Bij een eruptie stroomt er dikke lava van de vulkaan af en worden klonten lava, stoom, en giftig as de lucht in geslingerd. Ook daalt er soms bij een vulkaanuitbarsting een pyroklastische stroom (ook wel gloedwolk) met veel vaart van de helling af. De Merapi is sinds ongeveer 400.000 jaar actief. In 2010 waren de laatste uitbarstingen, hierbij zijn ongeveer 300 mensen omgekomen
Big image

Tangkuban Perahu

De Tangkuban Perahu ligt op West-Java. De Tangkuban Perahu is een caldeiravulkaan. De vulkaan is een toeristische trekpleister. Je kan om de grote krater heen wandelen en je kan in andere kraters komen. In de kraters zijn heetwaterbronnen en een kratermeer (geen geisers). Dit is geen postvulkanisch verschijnsel, omdat de Tangkuban Perahu een actieve vulkaan is. Het park is van 2012 tot 2013 gesloten geweest, omdat de vulkaan 2012 actiever werd en in 2013 licht is uitgebarsten. Tangkuban Perahu betekent omgekeerde prauw. Er is een legende over hoe de vulkaan is ontstaan: Een jongeman werd verliefd op zijn moeder, en wilde met haar trouwen. Zijn moeder vond dit niks en probeerde zijn plannen tegen te gaan. Voordat de jongeman met haar kon trouwen moest hij in één nacht een meer en een boot voor haar maken. Dit lukte niet en hij werd zo boos dat hij hard tegen de boot die hij had gebouwd (de prauw) aantrapte. Toen viel de boot om en zou de Tangkuban Perahu ontstaan zijn.

Big image

Bromo

Bromo is een actieve stratovulkaan Hij is dus ontstaan door platentektoniek (het bewegen van platen) in de vorm van subductie (als ergens op de aardkorst een (oceanische) plaat onder een andere (continentale) plaat schuift). De vulkaan ligt in het oosten van het eiland Java, Indonesië in het National park Bromo tengger semeru. De laatste vulkaanuitbarsting/eruptie (wanneer de magma uit de vulkaan stroomt en lava wordt) was in 2011. Bromo mag dan wel de bekendste vulkaan van Java zijn maar is zeker niet de hoogste (2392 m). Bromo is zo bekend omdat het een speciale ligging heeft het ligt namelijk in een zand zee van 8 bij 10 kilometer!
Big image

Cereme

Cereme is net als andere vulkanen op Indonesië GEEN schildvulkaan dit komt omdat er geen divergentie (als 2 platen uit elkaar schuiven) in de buurt van Indonesië is. Wel is het zoals de meeste een stratovulkaan. Het heeft dus steile hellingen. Tijdens de eruptie is een enorme gloedwolk deze gloedwolk dendert de steile helling af maar deze is stikheet hierdoor smelt de sneeuw en ontstaan levensgevaarlijke modderstromen. De vulkaan is gelegen in de provincie West-Java. De berg is 3078 meter hoog en is voor het laatst een eruptie gehad in 1951
Big image

Hotspots

op of bij Indonesië zijn geen hotspots. Indonesië ligt vlak bij een breuk, maar hotspots ontstaan juist op plekken waar geen breuken zijn. Een voorbeeld van een hotspot is Hawaii. Hawaii is ontstaan door een hotspot. De magma kwam hier door de aardmantel omhoog richting het aardoppervlak. Dit noem je een mantelpluim. Ook vormt Hawaii met de andere eilanden naast haar een mid-oceanische rug.
Big image
Vulkanen Indonesie

Joep Timmermans & Ilse Hengeveld

A2c