2013

Notícies més importants de l'any

A - Ask.fm

Tuesday, Aug. 13th 2013 at 12am

United Kingdom

Hannah Smith després de varis mesos rebent assetjament escolar. La noia tenia 14 anys. Tot va ser culpa de que ella es va fer ask i la gent va començar a insultar-la, sense conèixer-la etc.


B - Marató de Boston

Saturday, April 13th 2013 at 9pm

Boston, MA, United States

Boston, MA

A la famosa marató de Boston, just abans de la meta d’aquesta marató van detonar dos artefactes explosius de fabricació artesenal i va resultar amb la mort de tres persones i 282 ferits.


TV3 - Telenotícies - La marató de Boston acaba en un malson

C - Hugo Chávez mor

Friday, March 8th 2013 at 9pm

Venezuela

Va ser un politic militar que va nèixer a Veneçuela i va ser president de la República de Veneçuela des del 1999 fins aquest any que ha resultat mort.


D - Detenció d'un empresari al barri del Raval

Saturday, Oct. 5th 2013 at 9pm

El Raval, Barcelona, Spain

Santa Coloma de Gramenet, CT

La nit del 5 d'octubre un grup de Mossos d'Esquadra apallissen a un empresari del barri del Raval. Al cap d'una estona de portar-lo a l'hospital, mor.


#MossosAssassins Agents dels mossos d'esquadra apallissen a Juan Andrés Benítez

E - Vista d'Espanya aquest 2013

Tuesday, Jan. 1st 2013 at 9pm

España

Espanya entra en el sisè any de crisi. En aquest temps el país ha perdut prestigi i pes en l'escena mundial tant en la perspectiva econòmica com política. També s'ha percebut malestar, tensió territorial i desprestigi de la Marca Espanya. Com a resultat, Espanya s'ha vist desplaçada a la condició d'Estat europeu perifèric. Sembla que s'ha tocat fons i no es pot caure més avall. Tot i així, cal seguir lluitant per tornar a estar com anys enrere i millorar per no tornar a tenir una crisi tan dolenta com la que estem patint.


F - Tifó devastador a les Filipines

Monday, Nov. 11th 2013 at 9pm

Filipines

El tifó "Haiyan", un dels més forts de la història de Les Filipines, ha canviat radicalment el paisatge de la costa d'algunes illes de l'arxipèlag, on es calcula que ha causat la mort de més de 10.000 persones i ha deixat un paisatge de destrucció total i en total desesperació als afectats.


G - Guerra civil a Síria

Tuesday, Aug. 13th 2013 at 9pm

Siria

La Guerra Civil Síria és un conflicte bèl·lic actual en aquest país que confronta el govern i els grups rebels de la oposició. Els rebels volen enderrocar el govern, i en particular el president Bashar Al-Asad. L'inici de la revolta va estar influenciat per les revolucions de la Primavera Àrab. Més de 110.000 persones han mort i uns 6 milions han emigrat a algun altre país.


H - El Harlem Shake es converteix en un vídeo viral

Wednesday, Jan. 30th 2013 at 9pm

USA

Es posa de moda un ball d'uns 30 segons on milions de persones ja han penjat la seva versió al Youtube sobre el ball.


DO THE HARLEM SHAKE (ORIGINAL)

I - Identifiquen el lloc més fred de la Terra

Saturday, Oct. 12th 2013 at 9pm

Antártida

Científics de la NASA i el US Geological Survey han identificat el lloc més fred de la Terra en un punt a l'est de la meseta antàrtica. La temperatura ha arribat a caure fins a -93,2ºC.


J - El joc GTA V surt a la venda

Tuesday, Sep. 17th 2013 at 9pm

USA

Surt un dels videojocs més esperats del mercat amb un gràfics HD com no havien tingut cap joc de la companyia "Rockstar" abans.


K - Dakar 2013

Saturday, Jan. 5th 2013 at 9pm

South America

Va ser la 34ª edició de la carrera de rally més exigent i dura que s’ha fet mai. Va durar entre el 5 i el 20 de gener i era la cinquena vegada seguida que es realitza aquesta competició a Amèrica del Sud. Hi havia un total de 409 vehicles a la competició i a la categoria de motos va guanyar Cyril Desprès(KTM), i a la categoria de coxes va guanyar Stéphane Peterhansel (MINI).


L - Lance Armstrong confessa haver-se dopat

Tuesday, Jan. 15th 2013 at 9pm

USA

Al programa d'Oprah Winfrey és on confessa haver-se dopat i com es saltava els tests antidopatge.

Li retiren els seus 7 títols del Tour de France per dopatje.


M - Madrid 2020 no tira endavant

Saturday, Sep. 7th 2013 at 9pm

Buenos Aires, Argentina

Buenos Aires

Madrid és eliminada com a candidata en la primera votació, deixant a Istambul i Tòkio com a finalistes. Finalment els Jocs Olímpics d'estiu del 2020 es celebraran a Tòkio.


N - Mor Nelson Mandela

Thursday, Dec. 5th 2013 at 9pm

South Africa

Mor Nelson Mandela, un polític sud-africà i líder de la lluita contra el sistema polític. Un gran referent, considerat "el pare de la nació".


O - Obrint Pas anuncia la seva retirada

Thursday, March 14th 2013 at 9pm

Valencia, Spain

Valencia, Valencian Community

El grup de música valencià anuncia la seva retirada dels escenaris després de 20 anys de carrera musical, però abans organitzen una gira per promocionar el seu nou CD i gravar-ne un altre en acústic en directe.


P - Nou Papa: Francesc

Wednesday, March 13th 2013 at 9pm

Vatican City

Francesc, nascut com a Jorge Mario Bergoglio, és el 266è Papa de l'Església catòlica.

Va ser elegit el 13 de març després de la renúncia al càrrec de Benet XVI. És el primer pontífex procedent del continent americà. Exercia d'arquebisbe de Buenos Aires i el 2001 va ser ordenat cardenal.


R - Retallades

Sunday, Jan. 20th 2013 at 9pm

Madrid, Spain

Madrid, Community of Madrid

S - Accident de tren a Santiago de Compostela

Sunday, July 14th 2013 at 9pm

Santiago de Compostela, Spain

Santiago de Compostela, GA

GRAVE ACCIDENTE FERROVIARIO EN SANTIAGO DE COMPOSTELA

T - Triplet català en motos

Saturday, Nov. 9th 2013 at 9pm

Catalunya, Spain

CT

El 2013 ha sigut un any històric per al motociclisme català. Els pilots de casa han aconseguit monopolitzar els títols de les tres categories del Mundial de motociclisme, un fet que els pilots catalans mai fins ara havien aconseguit. Màrquez guanyant a la categoria reina, Pol Espargaró a moto2 i Maverick Viñales a moto 3.


U - Una data i una pregunta pel referèndum

Thursday, Dec. 12th 2013 at 9pm

Barcelona, Spain

Barcelona, CT

La consulta està prevista pel 9 de novembre de 2014.

La data i la pregunta van ser anunciades pel President de la Generalitat de Catalunya Artur Mas el 12 de desembre passat amb el suport de CiU, ERC, ICV i CUP, que sumen 87 dels 135 diputats del Parlament de Catalunya.

La consulta serà una pregunta amb dos apartats: «Vol que Catalunya sigui un Estat?» i «En cas de resposta afirmativa, vol que aquest Estat sigui independent?».

V - Via catalana

Wednesday, Sep. 11th 2013 at 9pm

Catalunya, Spain

CT

La cadena humana que es va realitzar a tot Catalunya, des del Pertús fins Alcanar, va aplegar uns 2 milions de persones, segons el Guiness World Records, i va transcórrer al llarg de 400km. És la cadena humana més llarga realitzada mai i va ser un clam per la independència de Catalunya.


TV3 - Especial Via Catalana - Les millors imatges de la Via Catalana

W - Llei Wert

Friday, May 17th 2013 at 9pm

Madrid, Spain

Madrid, Community of Madrid

Els principals objectius que persegueix la reforma són reduir la taxa d'abandonament prematur de l'educació, millorar els resultats educatius d'acord amb criteris internacionals, tant en la taxa comparativa d'alumnes excel·lents, com en la de titulats en Educació Secundària Obligatòria, millorar l'ocupabilitat, i estimular l'esperit emprenedor dels estudiants. Els principis sobre els quals pivota la reforma són, fonamentalment, l'augment de l'autonomia dels centres, el reforç de la capacitat de gestió de la direcció dels centres, les avaluacions externes de fi d'etapa, la racionalització de l'oferta educativa i la flexibilització de les trajectòries.


La llei provoca una gran quantitat de manifestacions en contra seu a tot el país. Aquestes són encapçalades per estudiants, mestres i grups socials sensibles a la nova classificació que fa la llei de les assignatures de les llengües cooficials en passar d'assignatures troncals a assignatures d'especialització opcionals, innecessàries per a l'homologació dels estudis a Espanya.

X - Centenari del naixement de Salvador Espriu

Tuesday, Jan. 1st 2013 at 9pm to Tuesday, Dec. 31st 2013 at 11pm

Catalunya, Spain

CT

L'any 2013 ha sigut l'any Espriu, degut a que fa 100 anys del naixement del poeta català Salvador Espriu. A tot Catalunya s'han realitzat actes en commemoració del poeta.


Y - Youtube aconsegueix el primer vídeo amb un bilió de visites

Tuesday, Jan. 1st 2013 at 9pm

South Korea

El vídeo del cantant coreà passa el bilió de visites i és el primer vídeo en fer aquest rècord.


Z - Donen la bota d'or a Messi a Zurich

Thursday, Nov. 14th 2013 at 9pm

Zurich, Switzerland

Zurich, ZH

El FIFA Pilota d'Or 2013 és un premi futbolístic concedit, de manera conjunta, per la Federació Internacional de Futbol Associació (FIFA) i la revista France Football. Hi havia tres candidats a aquest premi i els tres eren del F.C.Barcelona, Messi, Xavi i Iniesta. Finalment el premi el van donar a Messi.


Conclusió de l'any

Pensem que aquest any hi ha hagut esdeveniments que milloraran el món però encara falta molt per aconseguir un món millor. S'ha de posar fi a totes les guerres i ser més solidaris amb tota la gent que ha patit desastres, tant econòmics com ambientals. A nivell nacional, ens diuen que ja no podem caure més, però no és facil pensar que sí quan veus al voltant tanta gent que ho passa malament. Esperem que totes les coses vagin a millor el 2014.


Guillem, Biel i Sergi