Weet wat je ziet!

Dennis, Ouahib en Joël.

Big image

Vooroordelen in Nederland.

Nederlanders zijn feestbeesten, hebben een vreselijk accent, zijn overal op de wereld te vinden, schijnen het goed te doen in bed, zijn een tikkeltje bekrompen, vieren altijd vakantie in een caravan, zijn voornamelijk blond en lopen zelfs in deze moderne tijd nog graag op klompen. Het zijn enkele voorbeelden van vooroordelen waar we als arme Nederlanders mee te kampen hebben

Vooroordelen naar discriminatie

Van vooroordeel naar discriminatie

Wij oordelen allemaal wel eens over mensen of groepen, waar we zelf niet bij horen. Terwijl we ze helemaal niet kennen. En toch denken we dat die mening waar is. We weten het bijna zeker. Meningen over mensen, waarin je blijft geloven terwijl je kunt bewijzen dat ze niet waar zijn noemen we: vooroordelen. Meestal gaan vooroordelen niet over één persoon, maar over groepen mensen.

Vooroordelen in mijn leefomgeving

Die jongen uit mijn team is een vluchteling.

En mijn vooroordeel van hem was dat die niks van wat ik zei begreep, maar hij begrijpt het wel alleen zo komt het niet over. En ook omdat die niet vloeiend Nederlands kan lijkt het of die mij niet begrijpt.

Verder is die ook hartstikke vriendelijk en altijd vrolijk behalve als we een wedstrijd verloren hebben dan is die helemaal in zichzelf getrokken. Ik kan goed met hem opschieten.


Bron: Joël van der Giessen, Ahmed Moha.

Big image

Vooroordelen van mensen.

Vluchtelingen hebben allemaal

een uitkering en willen helemaal

niet werken

Nadat hun asielverzoek, soms na jaren wachten, is

ingewilligd, kunnen vluchtelingen eindelijk een

nieuw bestaan opbouwen. Ze beginnen meestal

met een uitkering omdat ze tijdens de vaak lange

asielprocedure amper mochten werken. Maar ze

blijven niet allemaal afhankelijk van een uitkering.

Na zo lang niets doen, gaan de meesten juist

graag aan de slag. Zodra ze de taal beter beheersen,

diploma's gewaardeerd worden en traumatische

ervaringen verwerkt zijn, neemt de arbeidsparticipatie

na verloop van jaren toe.

Oorzaak van discriminatie

Waar komt discriminatie vandaan?


Mede door de media word er een verkeerd beeld geschept over een bepaalde groep mensen. Wil niet zeggen dat het nooit klopt wat de media zegt, daar zitten uiteraard ook feiten in maar de manier waarop het de maatschappij in komt is verkeerd. Er worden duidelijk fouten gemaakt in de oorzaak van waarom deze groep mensen in een bepaalde situatie terecht komen. Buiten dat is er in de benadeelde groep ook een deel schuld waarbij mensen een verkeerd beeld krijgen. Er zijn zeker personen die een verkeerd beeld voor andere scheppen, maar is het dan de bedoeling om een hele groep te benadelen?