LA INVENCIÓN DE HUGO

EL TREN PARA EN LA HISTÒRIA DEL CINEMA

FITXA TÈCNICA

Títol: La invención de Hugo

Títol original: Hugo

Direcció: Martin Scorese

País: Estats Units

Any: 2011

Durada: 128 minuts

Producció: Tim Headington, Graham King, Martin Scorsese i Johnny Depp

Guió: John Logan

Música: Howard Shore

Fotografia: Robert Richardson

Montatge: Thelma Schoonmaker

ACTORS I ACTRIUS

SINOPSIS

En Hugo es un nen que acaba de perdre la seva família. Es troba orfe i viu en una estació de la ciutat de París. Es una especialista amb els rellotges ja que era la professió del seu pare. Coneix una noia que l'ajuda a resoldre un misteri. Aquest misteri està relacionat amb una màquina que li va deixar el seu pare, l'home de la botiga de joguines i una clau en forma de cor. Els dos nois es troben en una aventura màgica i misteriosa que pot tenir algun risc.


HISTÒRIA DEL CINEMA

En la pel·lícula podem veure l'aparició de personatges relacionats amb la història del cinema, George Méliès i els Germans Lumiere, i escenes dels moments més importants.

GEORGE MÉLIÈS


El 28 de desembre de 1895, George Mèlies assisteix a la primera projecció amb cinematògraf, a càrrec dels germans Lumère. Aquest queda fascinat i insisteix en poder llogar aquet aparell, però els dos germans es neguen ja que diuen que els cinematògraf no té futur. Méliès no els hi fa cas i se'n va cap a Londres a comprar un projector equipat per ell mateix. Compra mil quatre-cents lluïsos de pel·lícula verge. Torna de Londres i construix un estudi propi. Entre 1896 i 1914 va rodar unes cinc-centes pel·lícules. La més coneguda vas se “Viatge a la lluna” del 1902.

Al cap d'un temps, decideix transformar esl seu tatre de París en cinema.Viaje a la Luna, de Georges Méliès (1902)

ELS GERMANS LUMIERE

El cinematograf va néixer en plena època industrial. Els Germans Lumiere que ja porten un temps treballant en aquest invent , finalment van decidir patentar-lo.

La primera filmació va ser “ La sortida de la fàbrica Lumiere” (1895). Per anunciar la projecció van presentar un cartell que deia: "Aquest aparell permet recollir, en sèries de proves instanànies, tots els moviments que, durant un cert temps, se succeeixen davant l'objectiu i reproduir a continuació aquests moviments projectant, a tamany natural, les imatges sobre una pantalla i davant un públic assegut a la sala".

En la pel·lícula podem veure la escena de “L'arribada del tren a l'estació” (1895), on es veu una cosa molt curiosa, la gent axecant-se de la cadira per por que el tren els aixafés.1895: LA LLEGADA DEL TREN (HERMANOS LUMIÈRE)

L'ESCENA DE SAFETY LAST

En la pel·lícula hi ha una escena que fa patir molt. Aquesta escena ens recorda en una pel·lícula de cine de mut, Safety Last (1923) de Fred C. Newmeyer amb Harold Lloyd com a protagonista. Aqui sota l'escena teniu l'escena, que la podeu relacionar erfectament amb la de la pel·lícula.
Harold Lloyd's SAFETY LAST! - U.S. Re-release Trailer

LA MÚSICA

HOWARD SHORE

Howard Shore és el compositor de la banda sonora (BSO) d'aquesta pel·lícula, La invención de Hugo. És canadenc, nascut a Toronto el 18 d'octurbre de 1946. Començà la seva carrera musical com a membre de la banda popular Lighthouse. Seguidament va escriure música per el teatre canadenc. Entre 1975 i 1980 va se el director musical de la comèdia americana Saturday Night Live.

Sobretot, és conegut per el compositor de la triologia del Senyor dels Anells, pel qual va obtenir tres premis Oscar. També es compositor d'altres pel·lícules com L'Aviador, Gangs of New York. Per Hugo va està nominat a dos Oscars: com a millor banda sonora i millor música. En general a totes les pel·lícula ha estat nominat als Òscars, als Globus d'Or, als Grammys i els BAFTA.

CARACTERÍSTIQUES

En només escoltar la música et venen imatges de la ciutat de París. La pel·lícula està ambientada en els carrers de París i la música ajuda molt a situarte. El fet de crear aquest clima és perquè l'instrument més utilitzat és la musette, un tipus d'acordió parisenc.

Cada personatge té associat un tema diferent. La música ajuda clarament a descriure el personatge. Howard Shore fa servir una tècnica anomenada leitmotiv que consisteix en que cada personatge té una música que el diferencia dels altres. Gràcies a aquesta tècnica, el compositor aconsegueix que al sonar aquella música els espectadors la relacionen amb el personatge.

El tema principal que es repeteix més vegades es el de l'estació de tren. Aquesta música la podem associar a tots els personatges que apareixen a l'estació. És un tema de tensió i intriga.

BSO

Júlia Roig

La invención de Hugo by Júlia Roig

ANÀLISI D'UNA SEQÜÈNCIA I DE LA SEVA MÚSICA

L'escena que analitzaré és un somni que té l'Hugo Cabret. El nen somia que torba la clau en forma de cor per fer funcionar l'autònoma. Però la clau està en mig de la via del tren i ell decideix anar-la a buscar, però justament està arribant un tren a l'estació. Podem veure com el tren es descarrila i s'emporta tot el el que es troba per l'estació. Al final es desperta i tot era un somni.

Respecta la música, al començament podem veure que no n'hi ha. Només sentim els passos del nen fins baixar a la via de tren. Al fet de no haver-hi música crea un moment de molta tensió. Quan justament l'Hugo agafa la clau la música comença a sonar molt fluixet. A mesura que el tren avança la música va pujant el to i es va fent cada vegada més misteriosa.

La peça es “A train arrives at the Station”.

Hugo - train crash scene | הוגו - סצנת הרכבת

CRÍTICA I VALORACIÓ PERSONAL


Aquesta pel·lícula m'ha agradat molt. Le trobat força interessant i entretinguda. Crec que és una bona de manera d'explicar la història del cinema mitjançant una mena d'aventura que tenen dos nens.

En quan la música m'ha sorprès molt. Crec que és excel·lent i encaixa molt bé en aquesta pel·lícula. Et dóna l'avantatge i la finalitat de situar-te dins la pel·lícula d'una manera màgica. Fer aquet treball m'ha ajudat molt a analitzar i escoltar més atentament aquesta música realment preciosa.

Penso que és una pel·lícula molt interessant i us la recomano a tots els espectadors.