CVA

Cerebrovasculair accident

Wat is een CVA?

CVA is een medische term voor een beroerte. Er zijn twee verschillende oorzaken waardoor een CVA kan plaats vinden. Deze verschillende oorzaken hebben dezelfde uitvalverschijnselen. Deze twee verschillende oorzaken kan je opsplitsen in twee begrippen: een hersenbloeding of een herseninfarct. De gevolgen van een beroerte zijn afhankelijk waar de beroerte zich plaats vind in de hersenen( links of recht) en de grootte van de beschadiging.

Hersenbloeding

Bij een hersenbloeding ontstaat er een scheurtje in een bloedvat. Er stroomt dan bloed in of rond de hersenen. Het bloed hoopt zich op en duwt het hersenweefsel weg, hierdoor wordt het hersenweefsel beschadigd.Een hersenbloeding komen op twee manieren voor:in de hersenen (intracerebraal) rond de hersenen (subarachnoïdaal of subduraal)Intracerebraal( in de hersenen)

Herseninfarct

Een herseninfarct ontstaat doordat er een bloedstolsel in een bloedvat in het hoofd afsluit. Het hersenweefsel wat achter de blokkade krijgt daardoor geen zuurstof en voeding meer en functioneert niet meer goed. Wanneer het hersencellen achter de blokkade te lang geen zuurstof en voedingstoffen krijgt, beschadigd het hersenweefsel of sterft het af.

Wat is een TIA?

Bij een TIA krijgt het hersenweefsel een korte tijd geen zuurstof en voedingstoffen, maar dit kan het hersenweefsel herstellen. Daarom is er bij een TIA geen blijvende gevolgen, omdat het bloedvat maar voor een korte tijd is afgesloten. Oorzaken van een TIA zijn: slagaderverkalking en hartritmestoornissen.