Stress

opdracht van omg

Big image

Wat is stress ? En welke stoffen worden er gemaakt ?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Van oorsprong is het een term uit de bouw: stress is de kracht die wordt uitgeoefend op een voorwerp. Of stress schadelijk is hangt af van hoeveel belasting iets (of iemand) aan kan. Zelfs metaal krijgt haarscheurtjes als het te eenzijdig of constant.

Als we het over stress hebben, dan gaat het meestal over ongezonde druk: een teveel aan spanning. Maar stress is niet altijd ongezond. Stress is een hele natuurlijke, en ook van het lichaam. Op het werk helpt gezonde stress je om goed te presteren. Het maakt je alert, geconcentreerd en efficiënt. De spanning maakt het lichaam ook klaar voor actie en dat is nodig om te kunnen reageren op bedreigende situaties.Er worden endorfinen gemaakt.
Big image

Op welke manieren kun je stress kwijtraken ?

1. Stress verminderen door te bewegen

2. Neem controle over je gedachten

3. Doe iets makkelijks

4. Vul vitaminetekorten aan

5. Vermijd suiker en eet gezond

6. Mediteer en let op je ademhaling

7. Stress verminderen met kalmerende kruiden

Big image

Hoe kun je stress voorkomen op school of je BPV?

1. Ga na wat bij jou stress veroorzaakt.

2. Doe nazoekwerk.

3. Stel dingen niet uit.

4. Vraag om hulp. Zelfs de sterkste gewichtheffer heeft zijn beperkingen. Die heb jij ook.

Big image

He kun je ontspannen in je vrije tijd ?

1. Doe dingen die jou een ontspannen gevoel geven
2. Wees in het hier en nu
3. Neem de tijd voor jezelf
4. Zorg voor ritme
5. Ook tijdens inspanning kun je ontspannen
Big image

Wat heeft slaap met stress te maken?

Slapeloosheid door stress overkomt velen. Door topdrukte op het werk, spanningen in de relatie, een ernstig ziek familielid of geldzorgen. Je ligt te piekeren, te tobben en te malen. Je wordt rusteloos en kan daardoor niet in- en/of doorslapen. Het gevolg: chagrijnig zijn, prikkelbaar en oververmoeid. Jaarlijks heeft een derde van de Nederlanders wel eens last van slaapproblemen en kampt tussen de 10 en 15% met heuse slapeloosheid.
Big image

Wat is een burn-out ?

Burn-out is de naam van een psychische aandoening waarbij de patient een emotioneel uitgeput is en weinig kan presteren.
Burnout betekent zoiets als opgebrand. Iemand die een burnout heeft, heeft jarenlang roofbouw gepleegd op zijn lichaam en geest. Een lange tijd van overbelasting, frustraties en stress (vooral door werk, soms in combinatie met de thuissituatie) eist zijn tol: iemand raakt zo uitgeblust dat rust niet genoeg is om weer in balans te komen.
Een burnout groeit geleidelijk, maar de persoon ziet de voortekenen pas als het te laat is. Hij merkt dat hij uitgeput is op het moment dat hij ‘opeens’ niks meer kan.
Big image

Welk effect heeft lachen op stress ?

Bijna één derde van de werknemers westerse werknemers heeft met stress te maken. 60 % van het ziekteverlof zou veroorzaakt worden door stress…. Fysieke, mentale of emotionele stress: lachen helpt! Het hoeft niet veel tijd te kosten en is dus erg efficiënt. Lachen verhoogt het zuurstofgehalte in het bloed en stimuleert de bloedsomloop. Lachen zorgt voor het terugdringen van de hoeveelheid stress hormonen (cortisol & adrenaline) in het bloed. Meer lachen is dus minder stress!
Big image

Gemaakt door

Fathia en Natalia :)