Vietnamkrigen

VERDENS STØRSTE STEDFORTRÆDERKRIG

Vietnamkrigen

Tuesday, Nov. 1st 1955 at 12am to Wednesday, April 30th 1975 at 12am

Vietnam

Vietnamkrigen

Vietnamkrigen er en af de mest omfattende og grusomme krige efter Anden Verdenskrig. Den foregik i årene 1961-1975 og kostede millioner af mennesker livet – både soldater på begge sider, men også rigtig mange civile. Krigen spillede en central rolle i Den Kolde Krigs magtbalance og stod mellem det kommunistiske Nordvietnam med støtte fra Sovjetunionen og Kina på den ene side, og Sydvietnams regering og USA på den anden.

Baggrunden for Vietnam-krigen

Vietnam bestod af to dele, det kommunistiske Nord-vietnam og det kapitalistiske Syd-vietnam. For USA var involvering i krigen en måde at holde kommunismen under kontrol, og for Nord-vietnam var det en mulighed for at forene Vietnam under ét samlet kommunistisk styre.

Tab; DØde og sÅrede

Sydvietnam: Døde: 230 000. Sårede: 300 000

Nordvietnam: Døde: 1 100 000 Sårede: 600 000


USA: Døde: 58 209. Sårede: 153 303

Kina: Døde: 1 100. Sårede: 4 200

Sydkorea: Døde: 5 000. Sårede: 11 000

Australien: Døde: 512. Sårede: 2 400

New Zealand: Døde: 37. Sårede: 187


Vietnam War: Battle of Con Thien - Documentary Film

Hvad er en stedfortrÆderkrig?

En stedfortr₩derkrig er en krig, som officielt er mellem to parter, men hvor disse parter hver især er støttet af andre lande og hvor det egentlige mål med krigen er at rykke magtbalancen mellem parterne. Under Den Kolde Krig støttede USA derfor en part i en krig, mens Sovjetunionen støttede modparten.

Mange mente, at de to lande kun gik ind i disse stedfortræderkrige, fordi den anden part havde en speciel interesse.

Den bipolære verden under den Kolde Krig

Under den kolde krig var det, hvad man kalder en bipolær verdensorden, noget man med andre ord kan kalde en "enten/eller"-verden, altså en verden, hvor man enten var kapitalist, og alle andre var onde kommunister, eller man kommunist, og alle andre var onde kapitalister. Dette førte til krige, for at sikre sig, at så mange som muligt kom på "vores side".

Brug af kemikalier under VIetnamkrigen

Under Vietnamkrigen blev der af USA brugt forskellige plantegifte, de såkaldte "regnbuegifte". Blandt disse, der blandt andet blev brugt til at sikre sig, at Nordvietnameserne ikke kunne overleve på landet, ved at få deres afgrøder til at visne. En af de mest berygtede gifte var den "orange" gift, "Agent Orange", der skulle få bladene til at falde af træerne, så man ikke kunne gemme sig på den måde. Den var dog forurenet med dioxin, et kræftfremkaldende, fødsels-defekt-skabende, og på mange andre måder giftigt stof. Dioxinen opstod som en del af produktionen, men det blev ikke anset som værende det værd at rense det fra, da det alligevel skulle bruges mod fjender. Dette har ledt til en stor mængde handicappe og skadede børn i Vietnam, og mange syge amerikanske veteraner. Selv den dag i dag er rensningen ikke færdig.