Kraamverpleegkundige

verpleging voor moeder en kind

Wat ga je doen?

Als kraamverpleegkundige help je een arts of verloskundige bij bevallingen in het ziekenhuis. Dit in tegenstelling tot een kraamverzorgende die assisteert bij de bevalling thuis.Je luistert regelmatig naar de harttonen van de baby met een soort toeter die je op de buik van de moeder zet of een doptone. Op aanwijzing van de arts geef je medicijnen zoals pijnstillers, geef je injecties of leg je een infuus aan.


Je begeleidt de vrouw en haar partner tijdens de bevalling en helpt de arts wanneer het kind geboren wordt. Gaat de bevalling niet naar wens, dan waarschuw je de specialist. Deze regelt een operatiekamer als er een keizersnede kan worden uitgevoerd. Omdat je nauw samenwerkt met de arts of de verloskundige, houd je voor hen een verslag van de bevalling bij.


Na de bevalling werk je een controlelijst af; je weegt, meet en wast de baby en doet een naambandje om. Ook kijk je of het kind een goede conditie heeft. Je wast de moeder en als het voor de moeder de eerste bevalling is, leer je haar borstvoeding geven en het kind verzorgen.


Het kan voorkomen dat er iets mis gaat tijdens de bevalling of dat het kindje niet in orde is. In dat geval begeleid je de ouders en ben je hen tot steun.

Past het bij je?

Als kraamverpleegkundige moet je goed kunnen luisteren en aanvoelen hoe het met moeder en kind gaat. Je moet onzekere moeders wat meer zelfvertrouwen geven, zodat de verzorging van het kind thuis geen of minder problemen oplevert.Wanneer er iets mis dreigt te gaan, moet je snel kunnen inschatten hoe ernstig de situatie is en in geval van nood moet je doortastend weten te handelen. Met verloskundigen en artsen moet je goed kunnen samenwerken. Loopt een bevalling niet goed af, dan kun je met de moeder en haar partner meeleven, maar ook voldoende afstand bewaren. Als je apparatuur aansluit of bedient, een infuus aanlegt of een injectie toedient, moet je zorgvuldig en nauwkeurig kunnen werken. Voor dat soort handelingen moet je ook handig zijn. Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen
  • daadkracht
  • zorgvuldigheid en handigheid

Opleiding tot obstetrieverpleegkundige