De nieuwe marketingmix

Van de ouderwetse P's naar de moderne C's

De nieuwe marketingmix bevat 4 c's

De marketingmix, een combinatie van instrumenten voor het invullen van een marketingstrategie, bestond tot nu toe altijd uit 4, 5, 6 of 7 P's. Deze invulling van marketinginstrumenten is niet meer van deze tijd. Om de consument te bereiken wordt de marketingmix tegenwoordig vaak ingevuld met de 4 C's: Customer, Convenience, Costs en Communication.

De P's? Wat zijn dat precies?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het eerst van belang dat je weet wat marketing is. Marketing is inspelen op de behoeften van de consument. Waar heeft de consument momenteel behoefte aan? Wat zijn de nieuwste trends? Wat is een gat in de markt? Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat een bedrijf of product weer goed gaat lopen? Door middel van het houden van een marktonderzoek en het schrijven van een marketingplan kom je daar achter. Het uiteindelijke doel is om er alles aan te doen om de verkoop van goederen en diensten te bevorderen.


Een marketingplan, hoe gaat dat in zijn werk?

Een organisatie of bedrijf gaat eerst beschrijven (ook op marketinggebied) wat ze op de lange termijn willen bereiken. Dat leggen ze vast in het strategisch marketingplan. Om dit langetermijndoel te kunnen halen, is het uitzetten van de juiste koers een voorwaarde. Daarom knippen ze een strategisch marketingplan vaak op in jaarplannen. Dit is dan een operationeel marketingplan. Om de jaardoelen te bereiken, heb je als gereedschap marketinginstrumenten nodig. Een marketinginstrument is een middel dat je kunt inzetten bij het benaderen van de doelgroep. Deze marketinginstrumenten, ofwel de 6 P's, zijn:


Product: Een product is alles wat in de behoefte van klanten kan voorzien. Een product kan bestaan uit diensten en/of goederen.


• Plaats: De locatie van de onderneming is het marketinginstrument plaats. De P van plaats staat ook voor distributie. Distributie is het verspreiden van producten. Dan denk je misschien meteen aan goederen, maar ook diensten moeten hun weg naar de klant vinden.


• Prijs: De prijs is de ruilwaarde van een product uitgedrukt in een rekeneenheid, bijvoorbeeld de euro. Met de prijsstelling speel je in op behoeften en wensen van een deel van de markt en houd je rekening met de inkomensgroepen waartoe je doelgroep behoort.


• Promotie: Het onder de aandacht brengen van jouw organisatie of product(en) met als doel de omzet positief te beïnvloeden, noem je promotie.


• Presentatie: Een organisatie kan zich op verschillende manieren aan haar klanten presenteren, bijvoorbeeld door advertenties en de website, maar ook door het pand zelf. Organisaties die klanten ontvangen in het pand, zullen veel aandacht besteden aan het marketinginstrument presentatie.


• Personeel: De P van personeel is ook een van de instrumenten uit de marketingmix. Medewerkers kunnen een waardevolle aanvulling zijn. Ze kunnen zorgen voor meer omzet en meer winst.


Het is belangrijk dat je de marketinginstrumenten goed op elkaar afstemt. Bij een juwelier die heel dure merken verkoopt, verwacht je een luxe presentatie, hoge prijzen, deskundig personeel, stijlvolle promotie en een passende locatie. Als een van de instrumenten uit de toon valt, zal dat het vertrouwen van de klant schaden.

De nieuwe 4 C's

Customer Solution: Consumentenoplossing

Gaat over de meerwaarde van het product voor de klant. Welk probleem lost het product op voor de klant? Welke voordelen heeft het product? Welke waarde vertegenwoordigt het? Wat is de USP? Online zou je dan bijvoorbeeld kunnen denken aan de mogelijkheid om stoelen te reserveren via de website van een bioscoop (of vliegmaatschappij), het kunnen lezen van reviews, een boodschappenlijstjes-app en digitale handleidingen.


Voorheen was "Custumer Solution", "Product" bij de 4 P's. Een product is alles wat in de behoefte van klanten kan voorzien. Een product kan bestaan uit diensten en/of goederen.

Customer Solutions

Cost to Consumer: Kosten voor de consument

De Cost to Customer draait in eerste instantie om de vraag hoeveel een product mag kosten voor de klant. Vindt hij het belangrijk dat het product snel in huis is, dan mag het misschien wel iets duurder zijn. Bezorging en de verkoopprijs zijn sterke punten van

veel webshops. Een scherpe prijs zorgt er bovendien voor dat je te zien bent bij vergelijkingssites. Cost to customer heeft daarnaast te maken met kortingen en met de moeite die de klant moet doen om het product aan te schaffen (zoals veel klikken, wel

of geen bezorging, veel gegevens invullen). Cost to customer gaat ook over milieubelasting.


Voorheen was "Cost to Consumer", "Prijs" bij de 4 P's. De prijs is de ruilwaarde van een product uitgedrukt in een rekeneenheid, bijvoorbeeld de euro. Met de prijsstelling speel je in op behoeften en wensen van een deel van de markt en houd je rekening met de inkomensgroepen waartoe je doelgroep behoort.

Convenience: Gemak van de klant

De moderne klant wil vooral gemak. Het aanbod is groot en zijn tijd is kostbaar. Als een klant veel moeite moet doen om aan een product of dienst te komen, haakt hij snel af. Dit geldt uiteraard niet voor specialty goods. Een winkel of webshop die thuis bezorgd, tijdens avonduren, steekt in op het gemak van de klant.


Voorheen was "Convenience", "Plaats" bij de 4 P's. De locatie van de onderneming is het marketinginstrument plaats. De P van plaats staat ook voor distributie. Distributie is het verspreiden van producten. Dan denk je misschien meteen aan goederen, maar ook diensten moeten hun weg naar de klant vinden.

Voorbeeld "Convenience"

Wehkamp laat met onder andere deze commercial zien hoe "gemakkelijk" het is om bij hun te winkelen. De consument heeft een enorme keuze uit verschillende merken en artikelen. Ook bezorgd het bedrijf gelijk de volgende dag als het product voor 22:00 besteld is. Dit heeft allemaal te maken met het gemak voor de consument.

Nieuwe najaartrends bij wehkamp.nl

Communication: Communicatie

In de nieuwe marketingmix gaat het niet alleen om het promoten van het product of de dienst, maar een klant wil inspraak. Interactie wordt steeds belangrijker. Klanten moeten genoeg informatie (het liefst online) kunnen vinden, gemakkelijk klachten in kunnen dienen en op een laagdrempelige wijze contact kunnen zoeken. Communicatie omvat in deze mix ook alles wat met communicatie te maken heeft.


Voorheen was "Communication", "Promotie" bij de 4 P's. Het onder de aandacht brengen van jouw organisatie of product(en) met als doel de omzet positief te beïnvloeden, noem je promotie.

Social media & Communicatie

In dit filmpje wordt laten zien hoe de social media zich in zo'n korte tijd ontwikkeld heeft.

How Social Networks Have Changed The World!

Tot slot

De tijd dat een aanbieder z’n product of dienst aan de consument kan opdringen is gelukkig voorbij. Consumenten zijn kritischer, mondiger en minder loyaal dan vroeger en om interessant te blijven moet de aanbieder zijn marketingmix, en in enkele gevallen zelfs zijn aanbod, aanpassen aan wat de consument wil zien, horen en kopen.