Gekke koeienziekte

BSE (Boviene Spongiforme Encefalopathie)

Een gekke koe

Hier rechts zie je een koe die lijd aan gekke koeienziekte ---->

Wat informatie over de ziekte !

De wetenschappelijke naam van de Gekke Koeienziekte is BSE, of de volle naam Bovine Spongiform Encefalophatie, wat staat voor een spons vormige hersenaandoening bij runderen. Als je namelijk kijkt naar de hersenen van een besmette koe, lijkt het net een spons met al die holtes erin. Deze holtes worden veroorzaakt door prionen.

Wat doen deze prionen?

Prionen zijn eiwitten die afwijken van de eiwitten die al in het lichaam zitten. De prionen kunnen de eiwitten in het lichaam aansporen net als hun te worden, en zich hetzelfde te gedragen, waardoor het virus zich dus heel erg snel uitbreid. De prionen onttrekken zich aan de menselijke controle en kunnen dus niet worden afgebroken door de speciale enzymen die het lichaam aanmaken, waardoor ontsmetting onmogelijk is. Ze zijn zeer hardnekkig. In de hersenen vormen ze eiwitvezels die hersencellen doden, waardoor de koe bijvoorbeeld zich vreemd gaat gedragen. Op het plaatje kun je dit zien door de holtes in de hersenen

Hoe is deze ziekte waarschijnlijk ontstaan?

Waarschijnlijk komt het doordat de Britse slachters begin van de jaren ’80 overgestapt waren op een andere, minder goede ontsmettingsmethode. Daardoor kwamen besmette schapen, die ook met een soortgelijke ziekte kampen, terecht in het voer wat bestemd was voor melkkoeien. In Engeland doen ze er namelijk alles aan om koeien zo veel mogelijk melk te laten geven, en dus kregen ze toen een mengsel van eiwitten en slachtafval. Het is dus ook niet toevallig dat de gevallen van BSE vooral bij melkkoeien is geconstateerd. De gestorven koeien worden op hun beurt weer gemengd met de eiwitten, waardoor het epidemie zich nog eens versterkt. Eind jaren ’80 werd het verboden om slachtafval als koeienvoer te gebruiken, maar toen ze er in 1996 een ondezoek op instelde, bleek het dat het nog gewoon werd gebruikt. Naast het eten van besmette schapen, kunnen koeien ook ziek worden door te grazen op een weiland waar uitwerpselen liggen van besmette koeien, of het overbrengen van moeder op kind. Al deze drie dingen zijn echter niet bewezen. Een vervoersverbod is echter onzin omdat de ziekte niet door lucht overdraagbaar is.


Het eerste geval van Gekke Koeienziekte in de praktijk is in 1986 in bij een rund in Groot-Brittannië ontdekt. Het kan al zijn dat de Gekke Koeienziekte veel eerder al is voorgekomen, maar het hoeft zich niet altijd te uitten. Dat heeft te maken met de lange incubatietijd: dat betekend dat een koe al kan zijn besmet en pas later kenmerken vertoond. Bij de Gekke Koeienziekte is dat zo’n 5 tot minstens 15 jaar. Zo kan het voorkomen dat een koe dus gewoon geslacht word, terwijl hij al wel besmet is en het dus overdraagbaar wordt. Alleen runderen die echt ziek zijn worden namelijk onderzocht voor ze geslacht worden, aldus een slager.

De volgende foto's kunnen als schokkend worden bevonden!!! 12+

Mijn vragen!

  1. Wat gebeurd er met de hersenen van de dieren die gekken koeienziekte hebben?
  2. Wat zijn prionen?
  3. Waar is gekken koeienziekte voor het eerst ontdekt?
  4. Wat is de afkorting van gekke koeien ziekte?
  5. Hoe verspreidt de ziekte zich?
Big image