Mazelen

kinderziekte

wat zijn mazelen?

Mazelen begint met verkoudheid, hoesten, rode ogen en koorts (vaak is dit hoge koorts). Er ontstaan witte vlekjes aan de binnenkant van de wangen. Er komen na een paar dagen rode vlekken op het gezicht en daarna op het lichaam. De vlekken krijgen langzamerhand dezelfde kleur als je huid. De huid kan ook jeuken. De koorts verdwijnt soms en kan dan ook hevig weer terug komen.

Niet bij alle kinderen verloopt de mazelen ernstig. Soms kan er een oorontsteking voorkomen met als gevolg blijvende doofheid. Er kan een ernstige longontsteking voorkomen en ook kan er een ontsteking van de hersenen ontstaan, dat is vaak met blijvende hersenschade. De ernstige vorm van mazelen komen vaak voor bij kinderen tot 5 jaar of bij volwassenen die niet zijn ingeënt.

Hoe ontstaat het?

Mazelen wordt veroorzaak door een virus dat in de neus, mond en keel zit. Dat bij hoesten of praten in de lucht word overgedragen. Ook kan het via de handen, via bestek en bekers of via speelgoed worden overgedragen. Afstand houden en handen wassen helpt niet als je de mazelen hebt. Na de besmetting duurt het 10 dagen voordat u kind ziek wordt. Het is besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de eerste ziekteverschijnselen er zijn tot 4 dagen nadat de vlekjes verschijnen.

Foto's.

tips.

- Als u kind koorts heeft geef hem extra te drinken.

- Als u kind koorts heeft moet hij de warmte kwijt kunnen, trek u kind dan dunne kleding aan die losjes zitten. In bed is een lakentje vaak het beste.

- U kind heeft voldoende rust nodig. Het kind mag naar buiten en hoeft niet in bed te blijven.

- Geef uw kind wat extra aandacht, zoals een spelletje doen of voorlezen.

- Als het nodig is mag u het kind een paracetamol geven.

- Meld de ziekte op school of op het kinderdagverblijf. Zodat anderen er rekening mee kunnen houden dat hun kind ook besmet is.

medicijnen.

Er zijn geen medicijnen tegen de mazelen. Er wordt soms wel antibiotica gegeven als er een andere infectie bij komt.

Big image

Hoe gaat het verder?

Kinderen met mazelen genezen meestal na 7 tot 10 dagen. U kind kan na de tijd nog een week blijven hoesten. Als u kind is ingeënt is de kans heel klein dat hij of zij ziek word na contact met een kind dat mazelen heeft.