Koude Oorlog

Verdiepingsopdracht: Korea

De opdracht.

Deze opdracht bestaat uit 2 delen. Hieronder begint meteen deel 1. Later op de site vind je deel 2. Je maakt deze opdracht met zijn tweeën en vult de antwoorden in op je antwoordenblad. Allebei de delen maak je met dezelfde persoon.

Niet iemand gevonden om mee samen te werken? Je kunt de opdracht ook alleen uitvoeren.

DEEL 1

Korea - Voorgeschiedenis.

De oorlog in Korea was een oorlog tussen Zuid-Korea en Noord-Korea. Maar wat heeft dat nu te maken met de Koude Oorlog? Noord-Korea werd gesteund door de Russen, de communistische Sovjet-Unie, en Zuid-Korea werd gesteund door de Amerikanen.

Maar het verhaal begint in 1910. Van 1910 tot 1945 was Korea een kolonie van Japan. Nadat Japan de Tweede Wereldoorlog had verloren, moest Japan Korea opgeven als kolonie. Korea werd een eigen land. Wel met toezicht. Op een belangrijke vergadering werd besloten dat Amerika (VS) Zuid-Korea zou helpen. Rusland zou dan Noord-Korea helpen.
Big image

De Koreaanse Oorlog.

Op 25 juni 1950 viel Noord-Korea Zuid-Korea binnen. De oorlog zou drie jaar lang duren. De oorlog hoorde bij de Koude Oorlog, doordat de Amerikanen Zuid-Korea gingen helpen met wapens en de Russen (Sovjet-Unie) de Noord-Koreanen. Officieel waren Rusland en Amerika niet in oorlog, maar ze hielpen wel actief de landen die wél in oorlog met elkaar waren.


Niet alleen Amerika hielp Zuid-Korea, maar er kwamen soldaten van heel veel verschillende landen. Voorbeelden zijn: Australië, België, Canada, Ethiopië, Frankrijk, Griekenland, Turkije, Zuid-Afrika en ook Nederland!


90% van Zuid-Korea was bezet door de Noord-Koreanen. Het leek alsof de Noord-Koreanen met behulp van de Russen de strijd zouden winnen, maar omdat de toevoerlijnen van voedsel te lang werden en te ver weg én de Noord-Koreanen onderweg zware verliezen hadden geleden, konden de Zuid-Koreanen stand houden. Dit kwam ook omdat er steeds meer landen Zuid-Korea kwamen helpen.

Kijk hieronder het filmpje over Nederlanders die meevochten in de Koreaanse Oorlog. Kijk vanaf 2:50 tot 5:00

Big image

Einde van de oorlog.

Het lukte de helpers van Zuid-Korea, de Noord-Koreanen helemaal terug te dringen tot de grens van China! Nu was Korea bijna helemaal van de Zuid-Koreanen. China kwam in opstand, die vonden het niet leuk dat er zoveel legertroepen zó dichtbij hun land waren. De Chinezen hielpen vanaf dat moment ook de Noord-Koreanen en drongen de Zuid-Koreanen terug tot het midden van het land.


De oorlog begon dus in 1950 en duurde tot 1953. Normaal wordt er na een oorlog een vredesverdrag gesloten, maar dat is bij Noord- en Zuid-Korea nooit gebeurd! Er is een wapenstilstand gekomen. Daarnaast was er een niet-aanvalsverdrag. Dat houdt in dat je hebt afgesproken dat je elkaar niet zult aanvallen. Dit verdrag duurde van 1953 tot 2013. In 2013 besloot Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag op te zeggen.
Noord-Korea beëindigt wapenstilstand Zuid-Korea
Big image

Gebruik van speciale wapens.

Het leek er voor een lange tijd op dat de Noord-Koreanen met behulp van Rusland de strijd zouden winnen. De Amerikanen wilden dit écht niet, want zij waren bang dat het hele land dan communistisch zou worden. Dat mocht echt niet gebeuren. Het communisme was de grote vijand vonden de Amerikanen.

Om ervoor te zorgen dat de Noord-Koreanen op zouden geven, hebben de Amerikanen van 1951 tot en met 1953 bombardementen uitgevoerd met een vreselijk wapen, napalm. Daarbij zijn wel 500.000 mensen omgekomen. Een half miljoen!

Wat is napalm?
Napalm is een soort benzine waar brandbommen van kan worden gemaakt. De benzine blijft op je huid plakken als je het op je krijgt en brand enorm! Mensen kregen er verschrikkelijke brandwonden van die nooit meer weggingen. Ook zijn er heel veel mensen door overleden.

-> Kijk op de afbeelding om te zien wat napalm doet met het lichaam.
Big image

Waarom hielp Rusland Noord-Korea en Amerika Zuid-Korea? Wat was er zo belangrijk?

Amerika is 'kapitalistisch': dat betekent dat je als persoon zelf het geld mag houden wat je hebt verdiend.
Rusland is 'communistisch': dat betekent dat je als persoon geen eigen spullen hebt, maar alles eigendom is van de 'staat', de regering. De regering verdeelt alles weer onder de bevolking zodat iedereen evenveel zou krijgen. (In het echt wordt het helemaal niet zo eerlijk verdeeld). Bij het communisme is er geen 'vrijheid van meningsuiting'. Mensen mogen niet zeggen dat ze het niet eens zijn met de regering.

De Amerikanen wilden in die tijd dat veel landen bij het kapitalisme zouden gaan horen. Rusland wilde die in die tijd dat heel veel landen bij het communisme zouden gaan horen. In Korea was het noorden communistisch en het zuiden kapitalistisch. Daarom was het logisch dat de Amerikanen het zuiden gingen helpen en de Russen het noorden. Allebei wilden ze dat het héle land bij het kapitalisme of het communisme ging horen.

Best ingewikkeld dat communisme en kapitalisme... Hoe werkt dat nu precies? Kijk het filmpje hieronder!

Big image

Filmpje over Noord-Korea van nu. Klik op de link hieronder om het filmpje te starten.

Deel 2

Klaar met de opdrachten? Nu tijd voor jouw poster!

De opdracht is als volgt. De volgende les moet je een presentatie kunnen geven over wat jij hebt geleerd van je verdiepingsopdracht. De andere leerlingen hebben misschien gekozen voor Cuba of Duitsland, dus het is aan jou om ze volgende les wat te leren over Korea. Jij bent nu de expert over dit onderwerp.

Wat ga je maken?
- Een poster óf een PowerPoint met afbeeldingen van Korea en de Korea-oorlog.

Wat moet je kunnen vertellen bij je presentatie?

- 10 zinnen over Korea van 1950.
- 10 zinnen over de oorlog in Korea en waarom dit met de Koude Oorlog te maken heeft.
- 3 zinnen over het wapengebruik in de Koreaanse oorlog.
- 5 zinnen over de afloop van de oorlog. Hoe is het geëindigd?
- 10 zinnen over het Noord- en Zuid-Korea van nu.

Je maakt deze opdracht met zijn tweeën.