Ik was 12 en ik fietste naar school

Tachtig dagen in de kelder van Dutroux

Ik was 12 en ik fietste naar school.

In het boek verteld Sabine Hoe het was in de kelder van Dutroux .

Het boek

Het boek heeft als titel: ‘Ik was twaalf en ik fietste naar school.’ De ondertitel: ‘Tachtig dagen in de kelder van Dutroux’. Het boek is vanuit het Frans vertaald door Joris Vermeulen en Noor Koch. Het is uitgebracht door uitgeverij Truth & Dare, dat claimt eerlijke boeken met lef te produceren. Inmiddels is de vijfendertigste druk verschenen. Het boek bevat 221 bladzijden en is een paperback.

Hier boven foto's van de kelder en een foto van Dutroux .

Het waargebeurd verhaal.

Het is vroeg in de ochtend, mei 1996. Sabine Dardenne fietst rond half acht richting school. Omdat haar vriendinnetje niet verschijnt, fietst ze alleen verder. Helaas komt ze nooit op school aan. Onderweg wordt ze door twee mannen in een bestelbusje getrokken. Liggend op een vuile matras wordt ze bedwelmd en gedrogeerd. Wanneer Sabine bijkomt zit ze opgesloten in een smerig, afgeschermd huis. Na en paar dagen wordt ze verplaatst naar haar uiteindelijke kerker: een kelder onderin het huis. Een matras, een emmer voor ontlasting en piepklein raampje vormen voor tachtig dagen haar leefomgeving. Sabine beleeft een afschuwelijke waarin ze zowel verkracht, uitgehongerd als gekleineerd wordt. ‘Het monster van België’ botviert zijn grillige en psychopathische gedrag met Sabine als zijn slachtoffer.

Toch weet Sabine zich sterk te houden en blijft ze verzet bieden. Zo zeurt ze hem de oren van zijn hoofd om kleine spullen, zoals papier en kleurpotloden. Maar op een gegeven moment, uit eenzaamheid en ten einde raad, vraagt de twaalfjarige om een vriendinnetje. Want, naast haar familie, mist ze ook haar vriendinnetjes verschrikkelijk. Dit was voor Marc Dutroux de aanleiding om er een slachtoffer bij te zoeken. Laetitia Delhez wordt volledig gedrogeerd in ‘het rattenhol’ van Sabine gedumpt. Zo ontdekt Sabine dat het dreigverhaal van Dutroux over een bende die haar zoekt, geheel onwaar is. Sabine heeft al die tijd gedacht dat haar ouders met deze situatie ingestemd waren. Maar er dus wordt naar haar gezocht door heel België en haar ouders zijn ten einde raad! Kort daarop blijken er getuigen te zijn van de ontvoering van Laetitia en worden de twee meiden bevrijd.

Een lange, moeilijke periode volgt voor zowel Laetitia als Sabine. Hartverscheurende verhalen moeten worden opgerakeld in de rechtzaal. Ontelbaar veel mensen herkennen Sabine, willen weten wat er waar en onwaar is, de media laat haar niet met rust. Op twintigjarige leeftijd kan Sabine Dutroux eindelijk in de rechtzaal in de ogen kijken en dit verschrikkelijke hoofdstuk uit haar leven afsluiten.
Marc Dutroux: Monster of Belgium (Documentary)