Heeft u al een Oled scherm?

Het is tegenwoordig bijna onmogelijk om de technologie te ontlopen. Overal zien we de technologie op een razend tempo voorbij komen, op straat, op school, op werk en noem maar op. De technologie blijft zich ook ontwikkelen, het lijkt wel een wedstrijd. Ik ga het nu hebben over een van de ontwikkelingen van een duurzaam product dat bijna iedereen wel heeft. Bijna iedereen heeft wel een televisie thuis, maar wat weet u nou daadwerkelijk van uw televisie en waar is uw keuze op gebaseerd?


Op het gebied van de televisie productie is er een nieuwe ontwikkeling genaamd Oled-tv. Jullie denken nu vast, wat houdt Oled-tv dan in. Nou de afkorting Oled staat voor Organic Light Emitting Diode, of terwijl in het Nederlands organische lichtemitterende diode. Het bestaat uit organische materialen die licht geven als er stroom doorheen gaat. Elke pixel bestaat uit drie andere subpixels met de kleuren groen, rood en blauw. Bij dit model is er geen achtergrondverlichting nodig, omdat elke pixel van zichzelf als licht geeft. Dit is dan ook de reden dat een Oled-tv dunner kan worden geproduceerd dan bijvoorbeeld een LCD-scherm, terwijl die overigens wel achtergrondverlichting heeft.


Uit een krantenartikel genaamd 'Samsung brengt geen nieuwe oled-tv's uit in 2015' dat te vinden is op de website: www.nu.nl bleek dat een multinational als Samsung voorlopig afwezig blijft op de markt voor oled-tv's. Dit komt doordat het bedrijf de schermtechnologie te duur zou vinden om het vervolgens te verwerken in de consumentenproducten. Overigens is het bedrijf niet van plan om de draad weer op te pikken. Concurrenten van het de multinational zoals, LG is daarin tegen juist bezig met het investeren in de schermtechnologie. Samsung gaat zich richten op zogenoemde quantum dot-schermen. Die zijn zuiniger, omdat die alleen licht geen als dat nodig is in tegenstelling tot de lcd-schermen. Ook hebben deze schermen een beter kleurbereik. Ze zullen goedkoper zijn om te produceren, terwijl ze veel functies hebben die het dezelfde zijn.


De consumenten gaan meestal wel mee met de nieuwe ontwikkelingen, omdat die veel nieuwe voordelen bezitten. De keuze van de consument kan vaak worden gebaseerd op loyaliteit. Het is begonnen met een bepaald televisie merk en het heeft in de loop van de tijd vertrouwen gewonnen. Het kan ook zo zijn dat de consument juist het vertrouwen in het product heeft verloren, doordat die gene juist vond dat het product niet goed functioneerde naar zijn mening. Vaak wordt er ook gekeken naar de duurzaamheid van een product of de kwaliteit. De strijd van de concurrentie zal altijd door blijven gaan en dat is voordelig voor ons.

Er is veel keuze waardoor de prijzen lager kunnen blijven. De prijzen spelen ook een belangrijke rol bij het kiezen van bijvoorbeeld een televisie. Of Oled-tv uiteindelijk de strijd zal gaan winnen weet ik niet. Wie weet hoe een televisie eruit zal zien over 50 jaar en hoe de concurrentie eruit zal komen te zien. Weet u het misschien?