blok 3

nooit meer oorlog

Marshallplan

1945 oorlog voorbij, ongeveer 45 miljoen doden gevallen.

Voor de joden was de oorlog het ergste geweest. 6 miljoen joden hadden het niet overleefd. joden werden door de nazi's opgepakt en naar een straf kamp gebracht. Europa lag helemaal onder puin. George marshall was de minister van buitenlandse zaken. de naam marshallplan komt omdat hij in 1947 Europa kwam helpen. hij gaf Europa geld om weer huizen en bedrijven te bouwen.

Europese samenwerking

zonder kolen en staal kunnen landen dus geen oorlog voeren. in 1951 spraken zes Europese landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken. dezelanden vormden de Europese gemeenschap van kolen en staal, de afkorting is (EGKS). frankrijk, west-Duitsland, Italie, Belgie, luxemburg en Nederland deden allemaal mee.

Economische samenwerking

1951 gingen zes Europese landen samenwerken in de (EGKS). dat deden ze om een oorlog te voorkomen. samenwerking is ook goed voor de economie. 1957 vormden ze de Europese Economische Gemeenschap (EEG), er kwamen steeds meer mensen bij de (EEG).

in 1993 zijn er nieuwe afspraken gemaakt en ontstond de Europese Unie (EU), er zijn nu 27 landen lid van de (EU).

Afspraken

in 1993 waren afspraken gemaakt. mensen uit de EU landen mogen in alle landen van de EU werken. mensen uit de EU landen mogen hun spaargeld naar andere landen van de EU brengen. je mag je spaargeld dus op een bankrekening in Spanje zetten.

Europees geld

er zijn zeventien Europese landen waar ze ook de euro hebben. als je naar de Verenigde Staten gaat of naar thailand kun je niet met de euro betalen. de prijs die je voor buitenlands geld betaalt, is de wisselkoers.