ELEKTRONSKO (CYBER) NASILJE

Nasilje na društvenim mrežama

NASILJE NA INTERNETU

Često se zapitamo sta je to Cyber nasilje? To je vid elektronskog nasilja koji se pojavljuje u vidu tekstualnih poruka ili objava na Internetu, a najviše na društvenim mrežama (Facebook, My Space, Twitter...), kojima se vredja nečija ličnost i sl.Elektronsko nasilje često omogućava nasilniku da njegov identitet ostane nepoznat, sakriven, a takodje je teško odrediti i da li su poruke primljene na taj način prouzrokovale određenu štetu, bol, uznemirile osobu... Elektronsko nasilje uključuje podsticanje grupne mržnje, napade na privatnost, uznemiravanje, uhođenje, vređanje, nesavestan pristup štetnim sadržajima, te širenje nasilnih i uvredljivih komentara. Može uključivati slanje okrutnih, zlobnih, čak i pretećih poruka, kao i kreiranje internet stranica koje sadrže priče, crteže, slike, šale na račun određene osobe itd. Ako imamo u vidu da se poruke putem interneta šire neverovatnom brzinom i da praktično dolaze do neograničenog broja korisnika, hitnost preduzimanja mera protiv širenja ovih negativnih društvenih pojava je još veća! Nаš identitet, nаše objаve, lične informаcije, slike mogu dа se iskoriste u „loše svrhe.“

Šta rade i kako razmišljaju deca na internetu?

1. Svakodnevno koriste Internet bez kontrole "četujući" sa prijateljima koje su upoznali na Facebook-y ili drugim društvenim mrežama.

2. Imaju veoma nizak stepen znanja o tome koje opasnosti vrebaju na Internetu.

3. Zloupotreba mobilnih telefona u školama rezultira time da deca snimanju nasilje prema vršnjaku ili profesorima i snimke stavljaju na video mreže na Internetu, poput Youtube.

4. Posebno su neoprezne devojčice koje postavljaju svoje fotografije na profile na kojima su vrlo oskudno obučene.

WEB STRANICA