Sproei gedrag

Isabelle Baumgartner

Algemene informatie

Katten die urine sproeien doen dit soms vanwege bepaald gedrag. Dat noemen we markeren De kat staat sidderend met rechtopstaande staart en met zijn achterste tegen een object gericht. Vervolgens sproeit hij achterwaarts urine tegen het object. De urine verschilt chemisch van samenstelling met de urine die katten uitplassen als ze gehurkt plassen, omdat de gesproeide urine ook een olie-achtige secretie bevat, afkomstig uit de anaalklieren. Gesproeide urine heeft een zware geur.

Waarom sproeien katten ?

Sproeien is een veel voorkomend probleem bij katers. Katers sproeien om hun terrotorium af te bakenen. Maar als ze dit binnenshuis doen is dit meestal een groot probleem voor de mens. Urine geeft een bepaalde geur / hormoon af dit worden ook wel feromonen genoemd. Dit kan gebeuren door angst om hun terrotorium te verliezen of omdat er gewoon wat veranderd in huis, zoals een nieuwe kat in huis of de komst van een kleine baby.

Symtomen van sproeien

De kater gaat met zijn staart omhoog staan en urine horizontaal sproeien op een object. Het onderscheid word gemaakt me gewoon urineren , waarbij een kat zittend past. Sommige katten kunnen ook zittend sproeien. De hoeveelheid urine is dan klein
De Rosse Sproeit Lateraal01

Hoe verhelp je sproeien ?

De plaatsen waar voornamelijk gesproeid wordt goed reinigen zonder chloor bijv. javel te gebruiken, dit maakt het aangenamer voor de kat om op of tegenaan te plassen.
Kattenbakken elke dag goed uitwassen met een lekker geurend middel waar katten graag op plassen, zoals javel.
Kattenbak op de plaats neer zetten waar de kat sproeit, en het is ook verstandig om dus meerdere kattenbakken door het huis heen te plaatsen.
Er is ook een spray genaamd Feliway wat met feromonen werkt wat u op de plaats van het sproeien kunt spuiten.
In de meest extreme gevallen kan er voor een middel gekozen worden om de gemoedstoestand van de kat te verminderen, dit raden wijzelf natuurlijk niet echt aan.

Prevensie

Castratie op jonge leeftijd zal er meestal voor zorgen dat een kater nooit gaat sproeien

Vragen !

  1. Wat is sproeigedrag ?
  2. Wat zijn de symptomen van sproeigedrag?
  3. Waarom sproeien katten ?
  4. Hoe kan je sproeien voorkomen ?
  5. Hoe kan je zien dat een kat aan het sproeien is ?