alimentatie

hoe zit dat nou?

wat is alimentatie

Ex-echtgenoten zijn wettelijk verplicht om elkaar te onderhouden als je getrouwd was of had gekozen voor geregistreerd partnerschap. Daarom moet de ene partner na een scheiding vaak partneralimentatie betalen aan de andere partner .


Als u geen of nauwelijks inkomen heeft, kunt u partneralimentatie vragen. Dit kan alleen als u daarvoor getrouwd was of een geregistreerd partnerschap had. Heeft u kinderen, dan gaat kinderalimentatie altijd voor.

Big image

bedrag alimentatie

Bedrag vaststellen

U kunt zelf samen met uw ex partner afspraken maken over de hoogte van de partneralimentatie. Vaak wordt hiervoor de hulp ingeroepen van een mediator, advocaat of notaris. Ook de rechter kan een uitspraak doen.


Bij het bepalen van de hoogte van de partneralimentatie kijkt de rechter niet alleen naar de cijfers. Hij kijkt ook naar uw situatie. De rechter beoordeelt of bedrag dat word gevraagd ook uitkomt voor de ander. Het gaat er niet om of dit ook echt gebeurt. Heeft de ene ex-partner bijvoorbeeld geen inkomsten, maar kan hij of zij wel werken? Dan houdt de rechter daar rekening mee.

Alimentatie: wanneer en hoeveel?

hoelang duurt partner alimentatie

Om te bepalen hoe lang de partneralimentatie betaald moet worden, is het belangrijk wanneer de scheiding is uitgesproken:

  • Is dit voor 1 juli 1994, dan geldt er geen wettelijke termijn.
  • Is dit ná 1 juli 1994, dan is de maximale periode voor partneralimentatie twaalf jaar. Dit geldt voor zowel alimentatie die in onderling overleg is bepaald als voor alimentatie die de rechter heeft vastgesteld. In beide gevallen kunt u verlenging aanvragen via de rechter.
  • Heeft het huwelijk korter dan vijf jaar geduurd en heeft u geen kinderen? Dan is de duur van de alimentatie maximaal gelijk aan de duur van het huwelijk.

hoe werkt kinderalimentatie

Gescheiden ouders moeten samen zorgen dat er genoeg geld is om te zorgen voor de kinderen. Daarom moet de ouder die het meest verdient vaak kinderalimentatie betalen aan de andere ouder.


Ouders zijn verplicht een kind tot zijn 21e te onderhouden. Tot het kind 18 jaar is wordt de kinderalimentatie betaalt aan de andere ouder. Vanaf 18 jaar heeft het kind hier zelf recht op. De betaling aan de andere ouder kan ook worden voortgezet. Het kind moet hier wel toestemming voor geven. Voor aanpassing van het alimentatiebedrag voor een kind van 18 jaar of ouder moet je overleggen met je kind.

hulp over alimentatie?

Deze site legt u uitgebreid uit wat u moet doen en kunt verwachten.

wenst u minder alimentatie te betalen of meer te ontvangen?

deze site helpt u bij het herberekenen van de alimentatie