Malta

´Repubblika ta' Malta´

Algemene informatie

De naam Malta is afgeleid van het Griekse woord 'Malet', dat 'plaats van bescherming' betekent.

In het midden van de Middellandse Zee ligt het mooie eiland Malta. Dit eiland staat bekend om de eeuwenoude cultuur en mooie natuur. Er vinden regelmatig feesten plaats op Malta, deze worden georganiseerd door de lokale bevolking.
Door de centrale ligging van Malta is het eiland een ware ontmoetingsplaats voor verschillende culturen. Je ziet de sporen hiervan duidelijk terug op Malta.


Malta is zowel boven als onderwater een waar paradijs. je vindt onderwater spectaculaire gekleurde koralen, grotten en verschillende soorten vissen.

Malta telt ongeveer 400.000 inwoners, waarmee het een van de dichtstbevolkte landen ter wereld is. De Maltezers staan bekend als een hard werkend en erg vriendelijk volk.

De hoofdstad van Malta is Valletta waar ongeveer 7.000 mensen wonen. De stad staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klimaat

Door het mediterrane klimaat zijn de zomers er warm en de winters zacht. Malta heeft een droge lange zomer van april tot en met oktober. In de zomermaanden is de gemiddelde temperatuur 26 graden. Het winterseizoen, van november tot en met maart, is erg mild met een gemiddelde minimumtemperatuur rond de 12 graden. De neerslag valt van eind september tot eind april en bedraagt gemiddeld 500 mm per jaar. 's Zomers waait vaak de sirocco, die de temperatuur soms tot 40 graden doet stijgen waardoor het erg benauwd wordt.

Places to be top 6 !

Hierbij een aantal toeristische hoogtepunten van Malta.


Geschiedenis

Malta heeft een zeer rijke en bewogen geschiedenis voor zo'n klein eiland. De geschiedenis van Malta gaat terug tot het Stenen Tijdperk, zo 'n 5200 voor Christus toen de piramiden in Egypte nog niet gebouwd waren.
Het was een volk van jagers en boeren dat toen het eiland bewoonde. In de loop der jaren woonden of overheersten in Malta de Grieken, de Phoeniciërs, de Carthagers, die afstammelingen van de phoeniciërs waren en de Romeinen. Na de splitsing van het Romeinse rijk in de 4e eeuw viel Malta onder het Byzantijnse keizerrijk. Na een weinig bekende periode waarin Goten en Vandalen waarschijnlijk ook het eiland bereikten, werd het land geregeerd door Arabieren, die op hun beurt weer plaats moesten maken voor de Noormannen (uit Normandië - Frankrijk) die Malta in 1091 bereikten.

Vanaf 21 september 1964 is Malta onafhankelijk van Groot-Brittannië. Vanaf het jaar 1974 is Malta een republiek. Vanaf het jaar 1979 is Malta, met het verkrijgen van de neutraliteit, volledig onafhankelijk van de Britten. Op 1 mei 2004 sloot Malta zich aan bij de Europese Unie.

Doordat Malta dus met zoveel verschillende landen te maken heeft gehad bestaat de taal, het maltees, uit een combinatie van verschillende talen. De twee officiële talen van Malta zijn Maltees en Engels. Het Maltees is afgeleid van een Arabisch dialect onder invloed van de Feniciërs, maar heeft ook sterke invloeden ondergaan van onder andere het Italiaans, het Engels en het Frans.