Video en de kerk

van kerkbeamer tot Facebook

Video wordt steeds belangrijker

Bij de communicatie speelt video een steeds grotere rol. Daar willen wij als kerken ook meer mee gaan doen; video's op de website, via sociale media, de beamer in de kerkzaal en zelfs de lokale televisie.

Afgelopen maanden hebben een paar enthousiastelingen uit de Bron en de Fonteinkerk kennis gedeeld en experimenten gedaan. Daar doen wij in deze nieuwsbrief verslag van.

Als eerste experiment hebben wij 'videomonumenten' gemaakt bij Allerzielen (2 november) en de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Als wij dat positief evalueren, kunnen wij ook ideeën uitwerken voor kerst, valentijn en pasen.

Het project is geïnitieerd door ds. Rein van der Zwan en Jelle Koolstra.

Een artikel in Drieluik deze maand (Nico van Niejenhuis)

Big image

Vijf 'videomonumenten'

26 november is de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Dan gedenken wij traditiegetrouw de gemeenteleden die het voorbije jaar zijn gestorven. In de dienst noemen wij hun namen en steken een kaars voor hen aan. Want ook al zijn zij gestorven, wij voelen ons met hen verbonden, in geloof en in herinnering.
Om die herinnering te verbeelden hebben wij met de nabestaanden van vijf overledenen 'videomonumenten' gemaakt. Die portretten vindt u in deze nieuwsbrief. U bent vrij om één of meer portretten in de dienst van 26 november te laten zien; onder het mom dat wij met dit portret alle overledenen willen gedenken van het afgelopen jaar. De video's zijn ook te zien bij de publieke lokale omroep van Amersfoort EVA.

Ilse & Esther steken een kaars aan voor Loek
Channa steekt een kaars aan voor haar vader
Tine steekt een kaars aan...
Loes steekt een kaars aan
https://youtu.be/oAjNIJpL2EA
Credits

Productie Gea van der Vaart, Nico van Niejenhuis
Opname Willem Bannink, Marianna van Selst-Douma, Jelle Koolstra
Montage Willem Bannink, Barbara Veres, Miquel de Vries

Twee andere voorbeelden van video's voor de kerk

Gemeenteleden die zich uitspreken over wat de kerk voor hen betekent, voor op de website en in de viering

Een paasverhaal met jongeren, een verslag van een activiteit, voor op de website, in de viering en ter verantwoording.

Wat betekent de Fonteinkerk? | Fonteinkerk 50 jaar
Stand Up 2017

Reacties? Ideeën? Meedoen?

Wij zouden het op prijs stellen als u laat weten wat u van dit video-initiatief vindt, of u geïnteresseerd bent in bepaalde video’s voor de kerk (bijvoorbeeld rond kerst) en of er misschien mensen zijn bij u in de gemeente die hier aan mee willen werken. Wij hopen van u te horen.
ds Rein van der Zwan rgvanderzwan@kpnmail.nl
Jelle Koolstra jelle@clipjesfabriek.nl