Hemangioom

Wat is een Hemangioom?

Wat is een Hemangioom?

Een Hemangioom is een goedaardig bloedvaten gezwel. Het ontstaat door vermeerdering van kleine (onrijpe) bloedvaatjes. Deze bloedvaatjes vormen een kluit waardoor het bloed niet snel door kan stromen.

Hoe ontstaat een Hemangioom?

Meestal ontstaat een Hemangioom vlak na de geboorte, het vermoede is dat het waarschijnlijk komt door ontbrekende hormonen die in de baarmoeder via de placenta van de moeder naar het kind gaan. Een pasgeboren baby kan deze hormonen nog niet zelf aanmaken.

Hoe ziet een Hemangioom eruit?

Hemangiomen kunnen verschillende kleuren hebben en op verschillende plaatsen zitten. Meestal zit het in het gezicht. De kleuren kunnen zijn: Rood - Als het bloed snel stroomt en Blauw - als het bloed langzaam stroomt. Wanneer er druk op komt bijvoorbeeld door te hoesten, kan het opzwellen.

Hoe ziet het ziektebeeld eruit?

Een Hemangioom kan altijd groeien, soms heel snel en soms heel langzaam. Het is dus ook nooit te voorspellen hoe groot het word maar meestal zakt het vanzelf weer af. In sommige gevallen moet er wat aan gedaan worden voordat het weg trekt en het is nooit 100% te verwijderen want het kan altijd weer terug komen.

Complicaties

Er kunnen veel verschillende complicaties ontstaan maar dat ligt aan de plek waar de Hemangioom zit. De complicaties die kunnen ontstaan zijn:

- Problemen met het gezichtsvermogen

- Ademhalingsproblemen

- Gehoor problemen

- moeite met eten en drinken

- Hart valen

- Kasabach-Merritt syndroom


Kun je een Hemangioom behandelen?

Als er geen complicaties optreden en als het niet heel storend is qua uiterlijk kun je het beste afwachten tot het vanzelf weg trekt. Meestal is het rond het 10de levensjaar zo goed als niet meer zichtbaar en vaak zelfs verdwenen, je kunt er wel een bleek plekje van over houden. Als een Hemangioom gaat bloeden, zweren of als het je voeding, zicht of ademhaling beinvloedt dan kan er bekeken worden wat voor behandeling er nodig is. De mogelijke behandelingen die er zijn, zijn:

- het slikken van corticosteroiden (vertraagd de vaatgroei)

- corticosteroiden injecteren (2-3 injecties per 6 weken)

- interferon injecties (2-3 injecties per 6 weken)

- laser behandelingen

- chirurgische behandelingen

- scleroserende stoffen injecteren (vaatwandverklevende)

- embolisatie

Ik en mijn Hemangioom.

Ik ben geboren met een Hemangioom op mijn wang. Toen ik geboren was leek het net een rode sproet, met 3 maanden was het ongeveer even groot als een pingpong bal en met 6 maanden zo groot als een tennisbal. Toen ik 9 maanden was drukte de kinderarts er heel vaak op en toen knapte het. Ik kwam in behandeling bij artsen van Groningen, Utrecht en Nijmegen, ik zat bij de afdeling oncologie. Doordat ik heel veel bloed verloren was kreeg in bloed transfusies en daarna moest mijn moeder mij injecties geven. Door de injecties kromp het weer en ik moest een aantal keer ter controle door MRI en CT scan's daarna heb ik er bijna geen last meer van gehad.