Wat is de camera voor jou?

Functies van camera's

STAP 1: wat voor een cameragebruiker ben jij?

Voor een beginneling is een 'kijk-en-klik'-model ideaal. De gevorderde gebruiker kiest best voor een camera met meer functies. let hierbij vooral op nachtopname, macrofunctie (om van dichtbij foto's te nemen) en zelfontspanner zodat ook jij zelf erbij kan staan. Belangrijk is ook dat je manueel de flitser kan bedienen en ook het diafragma en de sluitertijd zelf kan instellen.

Voor de zeer gevorderde gebruiker is er uiteindelijk de spiegelreflexcamera.

Functies

Diafragma en sluitertijd?

Het diafragma en de sluitertijd bepalen de belichting van de foto. Het diafragma is de opening waarlangs het licht in de camera binnenstroomt. De sluitertijd is de tijd dat de camera dit licht binnenlaat. Bij de meeste camera's wordt dit automatisch ingesteld. Maar bij complexere camera's kun je dit alles zelf bepalen.

Witbalans

Witbalans zorgt ervoor dat je de kleur van de foto's kunt bewerken. Digitale camera's gebruiken witbalans om de foto aan te passen aan het licht. Zo zal een foto genomen bij kaarslicht er volledig anders uitzien als een foto genomen in het zonlicht. Soms heeft een camera het moeilijk om de juiste witbalans te vinden waardoor de foto's er raar uitzien. Het is dan een meerwaarde dat je deze zelf kan aanpassen.

Spiegelreflexcamera

Deze camera is genoemd naar het spiegeltje dat binnenin zit waarmee je letterlijk door de lens kijkt. Zo kun je dus ook zien of het onderwerp dat je wil fotograferen scherp in beeld is of niet. Deze camera's reageren ook sneller en er is ook weinig wachttijd bij het trekken van de foto wat zeer handig is bij het nemen van actiefoto's. Verder kan je bij deze camera de lens vervangen en verschillende filters plaatsen.

TIP: Trek altijd eerst eens foto's in de winkel.