Francisco de Goya

Big image

Característiques del corrent artístic

Els seus inicis, marcats per un viatge a Itàlia, van anar lligats al Barroc tardà i al Rococó, les característiques dels quals va plasmar en els cartons que va pintar per a la Real Fàbrica de Tapices. Més endavant va anar fent-se un estil inimitable que va avançar cap al Romanticisme i l'Impressionisme.


El canvi en la seva personalitat de resultes de la sordesa a partir del 1792 es va reflectir en la seva pintura, que va anar prenent un caire més profund i més crític. Les seves grans preocupacions van ser l'impacte plàstic, la consecució de la màgia i el retrat de la realitat més enllà de l'evidència.


Va criticar la invasió napoleònica i va descriure la brutalitat de les tropes franceses en dos quadres magnífics: La càrrega dels mamelucs i Els afusellaments de la Moncloa.


Amb el retorn de l'absolutisme el 1814 Goya es va aïllar. Es va retirar a casa seva on va pintar a les parets les Pintures Negres, plenes de força i de visions oníriques pròximes a l'expressionisme.


Els seus darrers anys es va exiliar a Bordeus (França), on va pintar el quadre La lletera, en un estil proper a l'impressionisme.

Les seves obres

·La càrrega dels mamelucs

·Els afusellaments de la Moncloa

·La lletera

·La maja nua

·Saturno devorando a un hijo

·La família de Carlos IV

Francisco de Goya