PRVA NIŠKA GIMNAZIJA

STEVAN SREMAC

FILOLOSKO ODELJENJE

Ako posebno voliš srpski jezik,

Ako ti zvuče primamljivo

Teorija prevođenja,

Lingvistika,

Retorika i besedništvo,


Ako želiš da učiš

ČETIRI strana jezika,

I to po savremenim audio-vizuelnim metodama,

u prijateljskom okruženju


i potpuno besplatno,


Budi đak našeg specijalnog odeljenja!


Prijavljivanje kandidata

za prijemni ispit

od 25. do 29. maja


Prijemni ispit

iz srpskog i engleskog

08. i 09. juna

Informacija o filološkom odeljenju


Kao i u prethodnih devet godina, Prva niška gimnazija "Stevan Sremac" će i u školskoj 2014/15. godini, pored društveno-jezičkih i prirodno-matematičkih odeljenja, upisati i jedno specijalizovano odeljenje filološke gimnazije. To odeljenje radi po posebnom nastavnom planu i programu, nastava se izvodi uz pomoć najsavremenijih nastavnih sredstava, a upis novih učenika vrši se na osnovu rezultata prijemnog ispita koji će biti održan početkom juna.

Nastavni plan i program


Ono što je karakteristično za nastavni plan i program filološke gimnazije u odnosu na program koji važi u klasičnoj gimnaziji je, pre svega, posebna pažnja koja se posvećuje izučavanju jezika i društvenih nauka. U prvom razredu jedina razlika je povećani nedeljni fond časova srpskog jezika i književnosti, kao i prvog i drugog stranog jezika. U starijim razredima, međutim, učenici filološke gimnazije imaju i uže-stručne predmete kao što su Uvod u opštu lingvistiku, Osnovi prevođenja, Retorika i besedništvo, a takođe i treći, izborni jezik (do sada su to bili italijanski i španski). Latinski jezik se uči u sva četiri razreda, a u trećem i četvrtom razredu fond časova prirodnih predmeta se u velikoj meri smanjuje ili potpuno gubi.

Način sprovođenja plana i programa


Nastava za učenike filološkog odeljenja izvodi se uz upotrebu savremenih nastavnih metoda i sredstava. Za potrebe učenja srpskog i stranih jezika odeljenje se deli u grupe od dvanaest učenika, a nastava stranih jezika se, po potrebi, izvodi i u informatičkom kabinetu opremljenom sa dvanaest umreženih računara i u multimedijalnoj učionici.

SLIKE