SAME SUMMERCAMP 2013

Een sfeerverslag

Het SAME-netwerk leeft!

Naar jaarlijkse traditie kwamen Zuiddagorganisaties vanuit heel Europa samen om een week lang ervaringen uit te wisselen, workshops te volgen en het Solidarity Action day Movement in Europe (kortweg SAME) te helpen groeien.


Dit jaar trokken Zuiddagvertegenwoordigers Benjamin, Eva-Lien, Anke, Emma, Lora, Ine, Jana en Charlotte van 28 juli tot 2 augustus naar Bassano del Grappa in Italië. Ze kwamen terug met het volgende fijne fotoverslag!


Dag 1: Benvenuti a Italia!

We komen aan in het mooie Venetië!

Omdat het kamp pas maandag begint, kunnen we een dagje genieten en ronddolen in de kleine straatjes van deze prachtige stad. Na een leuke maar vermoeiende dag worden we ontvangen bij ons gastgezin-voor-één-nacht. De typische Italiaanse mama en het heerlijke Italiaanse eten konden niet ontbreken!


Dag 2: Het kamp kan beginnen!

En het kamp is begonnen! 5 dagen lang zitten we samen met een vijftigtal jongeren vanuit heel Europa op een grote camping in de Italiaanse Alpen. Wat een setting!


Het grootste deel van de eerste dag hebben we besteed aan gekke kennismakingsspelletjes en het vertellen van onze verwachtingen. ‘s Avonds was het dan tijd voor het serieuzere werk: elke organisatie presenteert zichzelf en zijn werking. En dit alles tijdens een koude, zware storm!


Dag 3: Democratie!?

De tweede dag van het kamp staat in het teken van democratie. Gastspreker Marco leidt ons de hele dag door een creatieve workshop om stil te staan bij een aantal moeilijke vraagstukken die democratie met zich meebrengt.


“Wat betekent democratie voor mij?” Om deze vraag te beantwoorden, maakt iedereen een eigen kubus met de verschillende gezichten van democratie, om die daarna aan elkaar voor te stellen. Om een beeld te geven van de manier waarop democratie bedreven wordt in eigen land, houdt elk land een spreekmodeshow op de catwalk!


Tenslotte wordt de vraag gesteld wat democratie moet betekenen voor het netwerk. Om die discussie op gang te trekken, moet iedereen in kleine groepjes proberen een mandala te maken. Na de presentatie van deze mandala’s wordt ons allen gevraagd de mandala’s kapot te maken. Want eens democratie bereikt is, mogen we niet stoppen met zoeken naar verbetering. We moeten blijven werken aan ons democratisch stelsel!

's Avonds stelt iedereen zijn eigen land voor op de intercultural night. Wij Belgen hielden een kleine toneel-zang-dansact, met chokotoffs als afsluiter. En de rest van de avond is goed voor het proeven van alle nationale lekkernijen en feesten natuurlijk!


Dag 4: Quality time!

Vandaag was het de beurt aan onze voorzitsters Ine en Jana om een workshop te geven. Sinds het kamp van vorig jaar in Berlijn is er hard gewerkt rond het thema 'kwaliteit': hoe kunnen we onze organisaties verbeteren en van elkaar leren? Het doel van de workshop was om hieraan verder te werken en het eens te geraken over een aantal kwaliteitscriteria die we kunnen gebruiken om ons werk te evalueren. En het is ons gelukt: de 20 SAME quality criteria zijn een feit!


In de namiddag was het tijd voor een citytour in het prachtige Bassano del Grappa. Inclusief ontvangst in het gemeentehuis en een heerlijke Italiaanse gelato (ijsje)!


Dag 5: Walking/working in the woods

Vandaag was het tijd voor een flinke bergwandeling in de prachtige omgeving van onze kampplaats. Maar er werd niet zomaar gewandeld: iedereen koos één van de kleinere werkgroepjes rond de thema's kwaliteit, publicity (aan de hand van o.a. een SAME website en facebookpagina), strategy (waar willen we met SAME naartoe? Een gemeenschappelijk kantoor in Brussel behoort zeker tot de mogelijkheden!) en social day initiatives (hoe kunnen we nieuwe SAME-organisaties ondersteunen? Dit groepje zal een infobrochure maken met alles wat je altijd al wilde weten over onze organisaties). Ten slotte werkte er één groepje rond hoe we ervoor kunnen zorgen dat mensen die voor de eerste keer op summercamp gaan direct betrokken worden. Onderweg en op onze bestemming (een meer in de bergen) werden er dus volop plannen gesmeed die in de loop van het jaar door de verschillende groepjes zullen worden uitgevoerd.


Terug op de kampplaats aangekomen genoten we nog van een frisse duik (en watergevecht) in het zwembad, waarna de verschillende groepjes hun resultaten aan elkaar voorstelden. De laatste avond werd in stijl ingezet met heerlijke pizza's en er werd nog tot in de vroege uurtjes druk gepraat, gedanst en spelletjes gespeeld.

Dag 6: See you in Brussels!

Nadat de valiezen gepakt, de evaluatieformulieren ingevuld en de souveniertjes en briefjes uitgedeeld waren was het tijd voor... afscheidsknuffels en traantjes!

Met een notitieboekje vol fantastische ideëen en een hele hoop Italiaanse, Deense, Duitse, Noorse en Servische vrienden erbij keren we met spijt in het hart terug naar huis.


Gelukkig was er één zinnetje dat ons kon troosten: "See you in Brussels!"

Je leest het goed: volgend jaar is het onze beurt om het SAME Summercamp te organiseren... wordt dus zeker vervolgd!


Internationale groetjes,

De SAME-commissie


PS Heb jij door dit verslag te lezen ook zin gekregen om samen met ons het coolste kamp ooit te organiseren? Laat dan als de bliksem iets weten aan same.zuiddag@gmail.com!