blok 3

nooit meer oorlog

Marshallplan

De mensen waren in 1945 blij dat de oorlog voorbij was. In 5 jaar oorlog waren er meer als 45 miljoen mensen overleden. Voor de joden was de oorlog het ergst 6 miljoen mensen hebben de oorlog niet overleeft ze werden opgepakt door nazi's en vermoord in concentratiekampen. George Marshall was de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken. Hij bedacht in 1947 een plan om Europa te helpen het Marshallplan. Hij gaf Europese landen geld om de landen weer op te bouwen maar ze moesten wel samen werken maar dat was moeilijk.

Europese samenwerking

De Marshallplan was een belangrijke reden voor de landen in West-Europa om samen te werken. de landen wilden nog een oorlog voorkomen. Ze gingen samenwerken ze handelen in kolen, en staal dat is namelijk nodig om wapens te maken. Steenkool is een energiebron om van ijzererts staal te maken staal word gebruikt voor tanks, kanonnen, soldatenhelmen en kogels. In 1951 spraken 6 landen af hoeveel staal en kolen iedere land mocht gebruiken. Deze landen vormde de Europese Gemeenschap van kolen staal (EGKS). De landen die meededen waren Frankrijk, West-Duitsland, Italië, België, Luxemburg en Nederland.

Economische samenwerking

In 1951 gingen 6 landen samenwerken in de EGKS. Dat deden ze om nieuwe oorlog te voorkomen. Maar samenwerking is ook goed voor de economie. In 1957 vormden ze Europese Economische Gemeenschap (EEG). Er kwamen steeds meer landen erbij.