Technasium havo 2

Kick-off

Wat hebben freesia's te maken met het technasium. Nou heel wat, ontdekten onze leerlingen. Tijdens de kick-off bij het Plantion in Ede kwamen ze onder de indruk van de vele technische- en logistieke handelingen rond onze snijbloemen. In de immense veilinghal begon veilingmeester Coen Lagerberg zijn rondleiding. Allerlei facetten kwamen aan bod: van het thuis mee kunnen veilen via een site waar de klok een paar milleseconden voorloopt, tot ingewikkelde logistiek, van de klimaatbeheersing van het enorme gebouw, tot de automatisch rijdende bloemenkarren.

Big image

Onderzoeksplan

Terug in Barneveld werden er onderzoeksplannen geschreven om antwoorden te vinden op de onderzoeksvragen. Het ging over het verband tussen wateropname, bacteriegroei en de kwaliteit van de bloem. Wat is dat eigenlijk kwaliteit van de bloem? Welke hypotheses worden er op gesteld?

Een groepje bedacht een proefopstelling met freesia's in een kom met kleine meerval visjes, webcam en time-laps filmpjes werden gemaakt om de groei op afstand te kunnen volgen.

Tussenevaluatie

Feedback op het onderzoeksplan is belangrijk gebleken. Veel plannen moesten herschreven worden en er moest goed nagedacht worden over hoe de kwaliteit van de bloem vastgelegd kan worden.

Big image

Tijdens de les

Ons technasium atelier veranderde in een ware bloemenzee. Meer dan twee weken zag het vrolijk geel en groen. Bijna dagelijks werden er metingen verricht, nieuwe vloeistofmengsels gebrouwen en bloemen verzorgd. Het verband tussen bacteriegroei en de kwaliteit van de bloem werd gemeten in het lab van scheikunde en biologie. Ieder groepje had hiervoor een "bacterie-expert" gekozen. Na een workshop van onze biologie TOA's, konden ze vakkundig en veilig te werk gaan.

Deze opdracht heeft veel gevraagd van de zelfstandigheid van onze havo 2 leerling. Jezelf motiveren en vaak ook je groepsgenoten, doorzetten na tegenslag, kennis opzoeken in een gebied waar de meesten niet direct enthousiast van werden, het zijn allemaal zaken die aan bod kwamen en waar we naar kijken bij de individuele procesbeoordelingen.

Eindpresentatie

We naderen de eindpresentaties eind juni, waarin de resultaten en conclusies gepresenteerd worden. Wat zal het beste advies worden voor de verzorging van de freesia?