Oled schermen

nieuwe TV revolutie?

Wat is het?

Veel van jullie zullen het wellicht niet weten maar er ongetwijfeld wel eens van gehoord hebben. De oled tv schermen.Oled staat voor Organic Light Emitting Diode. Oled is eigenlijk de opvolger van de plasma schermen. Het is een TV die bestaat uit drie verschillenden RGB pixels blauw, rood en groen. Doordat het uit deze pixels bestaat is het scherm een stuk dunner dan de plasma schermen wat komt doordat de Oled schermen zichzelf licht geven. Het is ook een TV die geen achtergrond verlichting geeft omdat de pixels zichzelf verlichten. Wat veel van jullie waarschijnlijk niet wisten is dat de Oled schermen al op veel smartphones worden toegepast omdat de prijs voor de TV's erg duur waren.
Big image

De ontwikkeling

De Oled schermen zijn sinds 2013 op de markt maar in 2007 kwam Sony al met een prototype van een Oled scherm met een dikte van 3 millimeter dit was wel op organisch folie. De eerste Oled TV's die in Nederland op de markt waren gebracht waren curved (gebogen). Hierbij was het doel om de kijker optimaal te laten profiteren om vanuit elke hoek een perfect beeld te laten hebben voor ons oog. Er zijn 3 makers van de Oled schermen en dat zijn LG Samsung en Sony. In 2013 kwamen LG en Samsung met een normale grote Oled TV. LG kwam met 2 varianten een recht en een gebogen variant terwijl Samsung alleen met de gebogen variant kwam. Met de gebogen variant proberen ze een optimale kijkhoek te maken zodat mensen vanuit elke hoek een optimaal beeld hebben. Maar is het te betalen?
Big image

Is het te betalen?

Dit zal voor velen de grote vraag zijn. Zijn de Oled schermen te betalen? Nee mijn mening is dat het voor vele nog niet betaalbaar is. De eerste Oled schermen waren rond de € 7000,- euro. Maar mijn verwachting is wel dat zowel LG als Samsung met nieuwe Oled TV's komt en deze meer te betalen zijn. Maar dat is ook afwachten omdat het niet zeker is met welke maten ze komen en hoe het loopt met de productie. Want eind vorig jaar kondigde zowel Sony als LG aan te stoppen maar op 2 Augustus kondigde ze toch weer aan om door te gaan. En toch adviseer ik de mensen als het te betalen is om een Oled TV te komen want het is een prachtig beeld.

Wat zijn de voordelen en nadelen?

De voordelen van de Oled schermen zijn:
  • De kijkhoek is veel beter met behoud en kleur van het contrast.
  • Het energie verbruk zal een stuk lager zijn en de levensduur zal een stuk langer zijn.


Zoals het altijd is kan niet alles alleen uit voordelen bestaan dus hier zijn ook de nadelen:

  • Het is nog onvoldoende duidelijk hoe ze de technie die toegepast word in grotere schermen zich zal houden bij veroudering.
  • De prijs de eerste Oled TV zat rond de €7000,- euro maar de LCD en Plasma schermen zijn ook op een hoog prijspeil gestart dus dat zal ook bij de Oled minder worden.

Dus eigenlijk zoals Cruijf ooit heeft gezegd ieder nadeel heeft zijn voordeel zoals ik hier net uitlegde.

Verschillen?

Zijn er verschillen met een LCD of een plasma scherm? Ja die zijn er zeker. Het grote verschil is dat de Oled TV maar 3 pixels heeft en het geen achtergrondverlichting heeft. Het is eigenlijk alleen maar verbeterd vergeleken met de LCD of plasma schermen.
Big image