Kleuters

Sociaal Affectieve ontwikkeling

Kleuters en samenspelen

Het samenspelen met andere kinderen wordt steeds belangrijker voor je kleuter, zowel thuis als bijvoorbeeld op school en in de buurt. Ook wordt de invloed van anderen buiten het gezin steeds groter. Je kleuter kan nu best een tijdje zonder zijn ouder spelen. Hij wordt steeds zelfstandiger en kan ook beter in een groep spelen.

Empathie

Dit komt omdat je kleuter zich nu kan verplaatsen in gevoelens van anderen en zich aan (spel)regels kan houden. Met 5 jaar leert je kleuter zijn spullen te delen en kan het leren samenwerken. Je kleuter heeft nu meer aandacht voor gedachten en gevoelens van anderen. Ook begrijpen ze de gevolgen van hun eigen doen voor een ander en kunnen ze erover praten. Je kleuter laat meer wederkerigheid in zijn spel zien. Je kleuter moet nog steeds erg geholpen worden zichzelf te ontdekken, omdat hij op deze leeftijd leert over zichzelf na te denken én over anderen.

Voorbeeld

In deze periode zal je kleuter ook steeds meer doen alsof spel laten zien, waarbij hij jou als ouder of andere belangrijke mensen als voorbeeld neemt. Maar ook in het dagelijks leven ben je een belangrijk voorbeeld voor je kleuter. Hij kijkt bijvoorbeeld naar de typische rolverdeling (man of vrouw, papa of mama) en gaat zich steeds meer met de ouder van hetzelfde geslacht identificeren.