EL TEMPS DE BEETHOVEN

Cicle 4 xerrades a càrrec de Joan Vives - Febrer/Març 2020

A Beethoven li va tocar viure de ple els temps finals de l’ordenament racionalista que va marcar el Classicisme musical i l’adveniment de la nova tempesta subjectiva del romanticisme de la qual ella en va ser el principal abanderat. El seu moment va ser un temps de canvis que varen anar més molt més enllà de la dimensió purament artística. Mentre Napoleó capgirava política i militarment Europa, les velles modes musicals donen pas a una nova concepció sonora i expressiva, alhora que la nova societat burgesa crea els seus nous ídols musicals.

1.- Dijous, 20 de febrer 2019, 19.30h

Els castrats, glòria i decadència

Durant 200 anys van ser els reis de l’escena, els més adorats i els més ben pagats. Els Compositors del s. XVIII van escriure per a ells algunes de les pàgines líriques més sublims, però l’arribada del romanticisme va posar fi al seu temps daurat!

2.- Dijous, 27 de febrer 2019, 19.30h

Beethoven i el piano

La seva literatura pianística ens permet traçar la seva progressió biogràfica en paral·lel a la de la seva obra pianística, que ens porta des de la petjada mozartiana al romanticisme més genuí... o fins i tot més enllà!

3.- Dijous, 5 de març 2019, 19.30h

Napoleó, la música i els canons

La capacitat de capgirar militarment l’Europa del seu temps, ha donat a Napoleó una aureola de gran estratega però alhora l’ha mostrat amb un profund desinterès pel fet musical. Però, com era la música del seu entorn? I sobretot, quina va ser la veritable relació que hi va tenir?

4.- Dijous, 12 de març 2019, 19.30h

Paganini, el violinista del diable

Genovès i virtuós extraordinari del violí. La seva vida va ser novel·lesca, el seu aspecte ombrívol i la tècnica interpretava que mostrava semblava sobrehumana. Tot plegat van fer sospitar als seu contemporanis que potser havia fet un pacte amb el diable.


EL MUSICAL - c/ Ramon Llull, 16 - 08193 Bellaterra - 93 580 42 46 - www.elmusical.cat

ACTIVITAT GRATUÏTA - ENTRADA INVERSA