LA MÚSICA RUSSA

Cicle 4 xerrades a càrrec de Joan Vives - Febrer/Març 2021

1.- Dijous, 11 de febrer 2021, 19.30h

Antecedents i naixement del nacionalisme musical rus. Mikhail Glinka.

La fundació de la ciutat de Sant Petersburg per part del tsar Pere I “el gran” en els primers anys del segle XVIII va marcar també l’inici de l’obertura del país més gran d’Europa cap a la influència del seus veïns occidentals. De cop, la nova capital russa es va veure musicalment ocupada per tot un seguit de noms estrangers, principalment italians, fins que Alexander Dargomijski i Mikhail Glinka es varen encarregar d’anar “traduint” el nou romanticisme que venia d’Alemanya i França a la tradició més genuïnament russa, en paral·lel a l’aportació d’escriptors com Alexander Puixkin.

2.- Dijous, 18 de febrer 2021, 19.30h

El grup dels cinc (Borodin, Mussorgski, Rimski Korsakov, Balakirev i Cesar Cui)

A l’esguard de la influència dels compositors de la generació anterior, Mili Balakirev va promoure a Sant Petersburg el 1856 al costat d’un grup de compositors i intèrprets diversos, la creació d’un grup que tenia com a única finalitat la creació d’una música genuïnament russa, plenament alliberada de la influència de les grans escoles occidentals (germànica, italiana i francesa). Si be en un origen el grup estava format per un grup d’homes i dones força ampli, finalment el crític Stassov va ser l’instigador de l’apel·latiu “Могучая кучка”(El grupet poderós) que a occident acabaria essent conegut com “el grup dels cinc”.

3.- Dijous, 25 de febrer 2021, 19.30h

L’altra cara de la música russa: Txaikovski, Glazunov...

El grups dels cinc havia aconseguit que les danses, els ritmes i les tonades populars russes fossin la base i l’essència de la inspiració a l’hora de compondre per part d’un gruix molt important de músics del moment. Però la Societat musical russa seguia dividida en funció del grau de la influència de la música occidental. Però ja en les darreres dècades del segle XIX la llei de vasos comunicants entre els diferents corrents s’anava fent cada cops més palesa.

4.- Dijous, 4 de març 2021, 19.30h

Els postromàntics ( Skriabin i Rachamaninoff ) i Stravinski.

Els postromàntics son el reflex de la crisi del s. XIX barrejada amb els nous aires trencadors del segle XX i amb els aldarulls socio-polítics que acabarien portant la Revolució. Completarem el cicle homenatjant Igor Stravinski amb motiu del 50è aniversari de la seva mort.


*Aproximadament dues setmanes abans de la primera Xerrada i segons evolució de la pandèmia obrirem un formulari de reserva d'entrada per limitar l'aforament segons les necessitats del moment.

ACTIVITAT GRATUÏTA - ENTRADA INVERSA