BLOK 3

nooit meer oorlog

marshallplan

de mensen waren opgelucht dat de oorlog voorbij was in 1945.

ruim 5 jaar oorlog 45 miljoen mensen doden gevallen. 6 miljoen joden hadden de oorlog niet overleefd. george marshall was de Amerikaanse minister van Buitelandse zaken. in 1947 bedacht hij een plan om Europa te helpen.

Europese samenwerking

de marshallhulp was belangrijke reden voor de landen in West- Europa om samen te werken. maar nog een reden de landen wilden een nieuwe oorlog voorkomen. kolen en stalen zijn nodig om wapens te maken. zonder kolen en staal konden landen dus geen oorlog voeren. in 1995 spraken de 6 Europese landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken. Deze landen vormden de Europese Gemeenschap van kolen en staal (EGKS) de landen die meededen waren Frankrijk, West-Duitsland, Italie, Belgie, Luxemburg en Nederland.

Economische samenwerking

in 1951 gingen de 6 Europese landen samenwerken in de EGKS. in 1957 vormden ze de Europese Economische Gemeenschap (EEG). In 1993 ontsond er de Europese Unie ( EU) daar zijn 27 landen lid.

Afspraken

de EU- landen hebben wat afgesproken: als bedrijven van de EU iets kopen buiten de EU dat moeten ze een extra bedrag kopen. ze mogen overal werken in de EU landen. geen spaargeld in een ander land zetten zoals je bankrekening

Europees geld

17 europese landen de euro. de wissel koers is de prijs die je voor buitenlands geld betaald. wisselen van geld is goedkoper en ook handiger voor bedrijven.

wie is de baas?

een land heeft een bestuur.de Europese Commissie is een soort Europese regering. de leden van het Europees Parlement worden gekozen door de Europese burgers. de Raad moet de wetvoorstellen van de Europese Commissie goedkeuren.

Europa of Nederland

een Europese wet geld in alle landen van de EU. wij kunnen zelf niets tegen de vervuiling doen.