Help een peuter in huis !

wat te doen als peuter oppas

wat te doen als oppas van een peuter ?

weet je Niet wat te DOEN als oppas for an peuter? lees dan Snel our for instructies en tips. instructies including bij Het Helpen van alle Ontwikkelings Gebieden, Welke activiteiten Kan je doen? En jou Taak als opvoeder. DIT zodat jij de dag ontmoette de peuter gemakkelijk de deur Komt.

Wat is een peuter?

Een peuter is een Kind van 1,5 tot 4 jaar. Een peuter gaat op this LEEFtijd de Wereld Ontdekken deur Zijn cognitieve Ontwikkelingen.

activiteiten en opvoeden

tips voor opvoeden & leuke activiteiten

tips bij opvoeden:

richt je op de cognitieve, lichamelijke, sociale, emotionele en sexuele ontwikkelingen.

en ondersteun de peuter hierbij. ook hou je rekening met de leeftijd en dat het kind niet alles kan begrijpen.

hier dag schema voor een peuter :


09:00 begin tijd van het oppassen, zeg de peuter gedag en ga een leuk boekje lezen om in contact te komen met de peuter.

09:20 ga samen met de peuter fruit klaar maken, zodat die bezig is met de lichamelijke, sociale en cognitieve ontwikkeling.

09:45 samen het fruit eten en even lekker spelen.

10:00 de peuter gaat een dutje doen. verschoon hem en leg hem in zijn bedje.

11:00 de peuter wakker maken van zijn dutje. samen met de peuter ga je wakker worden en beginnen aan het middag eten. je gaat samen de lunch spullen klaarzetten en voorbereiden en laat de peuter erbij helpen.

11:30 je gaat samen met de peuter de lunch eten. tijdens de lunch laat je het kind rustig eten en geef je het even geen aandacht zodat ze leren om tijdens het eten even rustig te zijn.

12:00 met de peuter ga je samen een activiteit doen. bijvoorbeeld samen een tekening maken of een knutselwerkje. hierbij motiveer je de fijne motoriek van de peuter.

13:00 tijd voor een dutje.

14:00 de peuter wakker maken en aankleden. tijd voor een tussendoortje, een stukje fruit of een lekker koekje.

14:30 samen met de peuter muziekjes luisteren en dansen. dit om de grove motoriek te stimuleren en te oefenen. ook voor de sociale ontwikkeling.

15:30 lat het kind even zelfstandig spelen maar houd wel contact met het kind.

16:30 samen met het kind ga je de warme maaltijd bereiden. je laat het kind een klein beetje helpen zodat ze de cognitieve ontwikkeling, ontwikkelen.

17:00 samen met het kind eten.

1730 de peuter gaat weer naar huis. neem leuk afscheid van de peuter en geef de peuter een veilig gevoel.


leuke activiteiten om te doen!

- samen tekenen

- samen knutselen, verven, knippen,plakken

- samen eten maken

- samen dansen muziek luisteren

- samen buiten spelen

- een film kijken of tv

- de peuter zelf laten spelen

- samen een boekje lezen

de emotionele en sexuele ontwikkeling

de emotionele en sexuele ontwikkeling.

wat houd dit precies in?

de emotionele ontwikkeling houd in dat ze zich hechten aan anderen. ze gaan leren om met anderen om te gaan en ze gaan ontdekken dat ze dat leuk vinden. ook gaan ze hun eigen emoties leren kennen. ze gaan bijvoorbeeld leren dat als ze iets niet leuk vinden ze gaan kunnen huilen en dan hun zin kunnen krijgen. ze gaan om met hun eigen gevoelens en die van anderen. de peuter is niet in staat om het te verwoorden en dus kunnen ze driftbuien krijgen.


de sexuele ontwikkeling

wat houd het precies in? de peuter gaat zijn eigen lichaam ontdekken en verkennen. en ook zijn geslachtsorgaan. ze gaan ontdekken wat ze fijn vinden en wat niet. ze worden ook zindelijk in deze periode. het kind word zich bewust van zijn eigen plas en poep. en van zijn uitschijdings organen.