Moederloze konijnen en hazen

handmatig opvoeden

Konijnen

Nestblijver

Een konijn is een nestblijver. Hij word kaal en blind geboren, en is volledig afhankelijk van de moeder.


Wanneer ingrijpen?

Als het moederkonijn overlijd of niet genoeg tot geen melk geeft is het tijd om in te grijpen. Je kan zien dat het tijd is om in te grijpen als de jongen zeer onrustig zijn, als je de eerste dagen een jong buiten het nest vind, en als de jongen rimpelig worden; dat betekend dat ze afvallen en uitdrogen.


Wegen

Je moet de jonge konijnen dagelijks wegen op een vast tijdstip. Je moet hiervoor een weegschaal gebruiken die heel nauwkeurig is. De dieren zullen de eerste 24 uur en de dagen daarna in gewicht afnemen. Na ongeveer een week word et gewicht stabiel en zal het toenemen.


Voeding

De jonge dieren willen in het begin meestal niets drinken, en is het moeilijk om het spuitje/speentje in het bekje te krijgen. Probeer dan voorzichtig aan de zijkant van het bekje het spuitje of speentje naar binnen te brengen. Het bekje is erg teer en beschadigt snel.

De eerste 24 uur is het belangrijkst tijdens de opvang van jonge konijnen. De eerste 24 uur geef je geen melkvoeding, maar elke 3 uur 1-2 ml van een elektrolytenoplossing. Dit kan je krijgen bij apotheek en dierenarts. Na de eerste 24 uur kan je overstappen op een voedingsschema wat berekend word op gewicht. Je voert de jonge dieren 3 keer per dag.


De voeding moet worden opgewarmd tot ongeveer 38 graden. Je moet de melk nooit in de magnetron opwarmen. Het beste is door het in warm water te zetten. Als de konijnen 10 dagen oud zijn moet er altijd een beetje hooi beschikbaar zijn, en vanaf 2 weken een beetje konijnenvoer. Na het voeden van hele jonge konijnen moet je met een zachte doek over de geslachtsdelen wrijven om het plassen te stimuleren/op te wekken.


Voedingsflesjes zijn niet geschikt om jonge konijnen mee te voeden. Het risico van verslikken met longontsteking als gevolg is dan veel groter. Je kan het beste 1ml spuitjes gebruiken bij de hele jonge dieren en 2-3 ml spuitjes bij de iets ouderen.


Huisvesting

Zorg voor een rustige plek. De eerste dagen gebruik je een plastic bak, dit houd beter warmte vast van bijvoorbeeld een traliekooi. Als bodembedekking gebruik je een witte handdoek; zo kan je goed zien hoe de keutels eruit zien en of een dier zelf plast.

Als de jongen ouder worden kan je ze houden als een normaal konijn.


Spenen

Je kan de jonge konijntjes spenen op een leeftijd va 6 weken.

Hazen

Nestvlieders

Hazen zijn nestvlieders. we worden met haar en ogen open en tandjes geboren. Ze zijn nog wel afhankelijk van de moeder voor voedsel, maar zijn niet de hele dag samen.


Wanneer ingrijpen?

Een moeder haas werpt in een open veld en laat haar jongen overdag alleen achter, zij komt 2 keer per dag terug om de jongen te voeren. Daardoor worden jonge haasjes vaak ten on rechten mee genomen. Mensen zien geen moeder in de buurt en denken dat de dieren moederloos zijn. Als de dieren eenmaal zijn meegenomen zijn ze eigenlijk niet meer terug te plaatsen omdat ze dan op exact dezelfde plek teruggezet moeten worden omdat de moeder ze anders niet meer terugvind. Eenmaal meegenomen is dus eigenlijk altijd handmatig opvoeden. Je grijpt pas in als je 100% zeker weet dat de moeder dood is, de jongen op een hele onveilige plek liggen of als bijvoorbeeld een hond of kat er mee aan komt lopen.


Overeenkomsten

Verder is het opvoeden van jongen hazen erg gelijk als het opvoeden van jonge konijnen. Je moet goed opletten wanneer je een wild konijn of haasje mee naar huis neemt, vaak is de moeder gewoon in de buurt. Het grootste verschil is dat het konijn een nestblijver is en de haas een nestvlieder. Als je geen ervaring hebt met het opvoeden van konijnen en hazen en je vind er een, raadpleeg dan het liefst een gespecialiseerde.