Overgevoelig voor Gluten

Informatie over ziekte Coeliakie

Coeliakie

Eén op de tweehonderd Nederlanders heeft coeliakie, is een  ontsteking aan de darmen. Vaak worden van de ziekte niet herkend. Coeliakie gaat niet meer weg, dus moet je levenslang een glutenvrij dieet volgen. Mensen met coeliakiezijn allergisch voor gluten. De reactie op het eten ervan beschadigt het slijmvlies van de dunne darm.

Hoe ontstaat coeliakie?

In een gezonde dunne darm zitten op het slijmvlies darmvlokken, die samen een enorm oppervlak voor voedselopname vormen. Daardoor worden koolhydraten, vetten, eiwitten, vitaminen en mineralen slechter opgenomen. Coeliakie ontstaat meestal in de twee eerste levensjaren, maar kan ook pas op volwassen leeftijd beginnen. De ziekte is vaak erfelijk bepaald. Heeft iemand vdat die je kent  het dan heb je kans 10 procent meer kans om de ziekte ook te krijgen.

Waar je goed moet opletten bij ziekte Coeliakie?

* Diarree hebben * Braken * Lusteloosheid  * Stinkende ontlasting * Slaperigheid * Gebrek aan eetlust * Groeiachterstand * Gewichtsverlies * Bloedarmoede

Hoe wordt coeliakie vastgesteld?

Door onderzoek van het darmweefsel. Dat duurt ongeveer tien minuten. Er wordt een buigzame kijkslang door de mond ingebracht en direct naar de darm gevoerd. Een tangetje aan de slang dient om een stukje darmweefsel weg te nemen of moet je bloedprikken tot je de uitslag krijgt van je huisarts krijgt.

Waar komen gluten in voor?

- Granen- Tarwe- Rogge- Gerst - Haver