schade door aardbeving!

Yvar bakker & wieke weermeijer

Hoe ontstaat een aardbeving

Een aardbeving onstaat doordat twee aardplaten tegen elkaar botsen of onder elkaar schuiven. De resultaten van de zware aardbevingen zijn meestal heftig. Bij een lichte aardbeving voel je bijna niks en is er dus ook geen schade.Als je op de grond staat zit je door de druk vast aan de grond. Dat komt door de zwaartegracht. Met een lage aardbeving merk je niks en beweeg je mee met de aarde,met een zware aardbeving schut de aarde zo hard dat je niet meer kan blijven staan en de huizen ook niet.

De kracht van een aardbeving kun je beoordelen met de schaal van richter, de schaal van richter gaat van 0 tot 8.5. 0 of 1 is het laagst en 8,5 gaan steden kapot en scheuren rotsen of grond.

Ontwikkelings landen & schade

In sommige landen zijn beter voorbeeid voor een aardbeving dan andere landen. Ontwikkelingslanden zijn minder voorbereid , Die landen hebben daardoor meer schade en problemen met aardbevingen. De meeste landen die toeristen graag willen zien zijn vaak de ontwikkelings landen. Maar door die aardbevingen gaan steeds minder mensen erheen. Soms wel zo erg dat het land bijna geen toeristen meer hebben en zo in crisis raken. Maar niet altijd zijn de aardbevingen heftig.
Bij de aller ergste aardbevingen is de schade zo erg date r honderden mensen dood gaan en huizen en flats kapot gaan. Het handigste wat je kunt doen bij een aardbeving is onder een tafel of bed gaan liggen en dan daar blijven tot dat het is afgelopen

Aardverschuivingen

Aardverschuivingen. Het woord aardverschuivingen zegt het al. De aarde verschuift. Het zijn eigenlijk de aardlagen die verschuiven en niet een paar rotsen of zo. Aardverschuivingen komen doordat aardlagen verschuiven en botsen. Die verschuiven doordat de aarde altijd in beweging is. Door die aardverschuivingen komen er aardbevingen. Die aardbevingen zorgen voor gewonden en grote schade. De aardplaten gaan naar elkaar toe of van elkaar af. Over een paar miljoen jaar ligt Amerika aan Europa en Afrika. Maar dat gaat nog heel lang duren. Als dat gebeurd zijn vliegtuigen eigenlijk niet echt meer nodig. Dan ga je gewoon vanaf Amsterdam binnen 5 uur naar Amerika rijden!

Yvar bakker & wieke weermeijer