The Koyal Group Info Mag

The Koyal Group Info Mag Roboten i molnet: en konversation med Ken Goldberg

Ken Goldberg har funderat hårt om robotar i nästan tre decennier.

Hans arbete spänner från över 170 fackgranskade artiklar på saker som robot algoritmer och social information filtrering till konstprojekt om samspelet mellan människor och maskiner. Professor vid University of California, Berkeley, han etablerar ett forskningscentrum för att utveckla medicinsk robotar att bistå i kirurgi. Det är bara den senaste utvecklingen i vad han tror kommer att vara en av de stora tekniska genombrott i vår ålder: fusing robotics och cloud computing. Han talar om det i denna redigerade och kondenserad konversation.


Q. Vad är cloud robotics?


A. Cloud robotics är ett nytt sätt att tänka om robotar. Under en lång tid trodde vi att robotar var iväg av sig själva, med sin egen processorkraft. När vi ansluter dem till molnet, kan inlärning från en robot bearbetas distans och blandat med information Vetenskap från andra robotar.


Q. Varför är det en stor sak?


A. robot lärande kommer att påskyndas kraftigt. Att sätta det lite helt enkelt, en robot kan spendera 10 000 timmar att lära sig något, eller 10 000 robotar kan tillbringa en timme lära samma sak.


Q. hur länge har det funnits?


A. begreppet "cloud robotics" myntades i 2010 av James Kuffner, som var vid Carnegie Mellon University och gick sedan till Google. Jag hade gjort robot kontroll över Internet sedan mitten av 90-talet kunde, med en trädgård människor ansluta till, och sedan plantera frön eller deras vattenväxter.


Molnet är annorlunda från min Internet "telegarden," ändå. Molnet kan ha alla uträkning och minne lagras distans. Det innebär alla slutpunkter kan vara lätta, och det finns en enorm kollektiva fördel. Dessa robotar kan lösa miljarder av beteenden och lära sig att göra viktiga saker snabbt.


Fråga: Vad är några exempel på detta?


A. Googles själv körande bilar är moln robotar. Alla kan lära sig något om vägar, eller körning, eller villkor, och det skickar information till Google molnet, där det kan användas för att förbättra prestanda för andra bilar.


Hälso-och sjukvård är också mycket lovande: just nu strålning behandlingar innebär att sätta ett radioaktivt frö intill en tumör, hjälp av en kateter som har att driva igenom andra vävnader och organ. Skadan kan minimeras om katetern arbetade som en robot och motion planering att undvika vissa objekt. Tråkiga kan medicinska, som suturering ett sår, arbeta snabbare och bättre. Att ge intravenösa vätskor till Ebola patienter är svårt och riskerar förorening. vissa människor tittar på sätt en robot kunde känna där en ven och in nålen.


Ett annat område är hushållens underhåll, särskilt med seniorer. Robotar kunde plocka upp röran, vilket skulle hjälpa äldre människor undvika falla och skada sig själva.


Fråga: var är några av de mest intressanta utvecklingen?


A. i ungefär ett år köpte Google åtta robotics företag. Ingen vet vad de gör. Säker, är det inte ansluten med bilar; Jag har elever i både roboticsen och själv kör bil lag, och de får inte prata med varandra. De kan försöka bygga en kärna arbetsdrift systemet för robotar, men det är bara en gissning. De har samlat några av de bästa hjärnorna i fältet.


En annan sak är Microsofts Kinect sensor som kan känna och modell objekt i tre dimensioner. Det kostar ca $100 och blir billigare. Vi får snart se 3D-sensorer i varje laptop, följer dina rörelser och modellering mänskliga ansikten. Om massor av att information delas i molnet, kommer att det användas för att göra robotar mer klarsynt, kunna hantera fjärranalys och utrymme bättre.


Fråga: vilka är riskerna?


A. det finns en hel del. Självklart, om din hushållet robot är hackad, du kunde ha alla dina personliga data, som ditt hus layout och där dina värdesaker, skickas ut runt om i världen. Integritet är ett bekymmer där, också, särskilt om du anser som kan sälja robotar. Robotar bekymrar mig, alltför. En drone attack i USA skulle vara skrämmande.


Fråga: är inte det hur kriget fungerar på annat håll redan?


A. ja. Men om det hänt här, och folk visste fanns drönare i himlen övervaka dem, kanske kunna ta ut dem när som helst, alla skulle känna sig utsatta.