Lokalna akcijska grupa "More 249"

Bilten / Broj 2 / Prosinac 2015.

Big image

Održana Skupština LAG-a "More 249"

U gradskoj vijećnici Grada Vodica, dana 21. prosinca 2015. godine održana je Skupština koja je započela obraćanjem predsjednika LAG-a g. Ante Čubrića koji je pozdravio prisutne članove i predstavio dnevni red. Nakon toga voditeljica LAG-a gđa. Meri Krnić izvjestila je članove o aktivnostima i radu LAG-a te o planu i programu rada LAG-a za 2016. godinu. Članovi su obaviješteni o Odluci Upravnog odbora o smanjenju članarina za slijedeću godinu te je izglasano da će LAG "More 249" podržati inicijativu pokretanja Lokalne akcijske grupe u ribarstvu (FLAG) koju je pokrenila Ribarska zadruga Adria uz pomoć općine Tribunj.

Održana mnifestacija "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji"

LAG "More 249" prisustvovao je V. međunarodnoj manifestaciji "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji" koja se održala 12. prosinca 2015. god. u Olympiji. Manifestaciji je prisustvovalo 220 proizvođača ulja iz Hrvatske i inozemstva. Od vodičkih maslinara visoke ocjene dobili su OPG Prika, Stjepan Bosotin, Vinko Trcera, Zlatko Srdarev, Ante Šunjerga, Ljubomir Birin, Tomislav Duvnjak i Žarko Storić. Ukupni pobjednik Manifestacije i šampion monosortnog ulja je Joško Veža iz Brista, dok je najboljim višesortnim uljem proglašeno ono Bore Pedića iz Zadra.

Nacrt pravilnika o provedbi mjere 09 ” Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija “, iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Ministarstvo poljoprivrede je na temelju članka 10. stavka 9. Zakona o poljoprivredi („Narodne novine“ br. 30/15) objavilo Pravilnik o provedbi mjere 09 „ Uspostava proizvođačkih grupa i organizacija“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

Pravilnik se sastoji od dva dijela te se svaki dio dijeli još na svoja specifična poglavlja.

Navedeni pravilnik objavljen je 15. prosinca 2015. godine te će biti dostupan sve do 8. siječnja 2016. godine, te u tom periodu svi zainteresirani mogu podijeliti svoje sugestije i kritike.

Objavljena 1. Izmjena Poziva “Priprema i provedba integriranih razvojnih programa temeljnih na obnovi kulturne baštine”

Objavljena je prva izmjena pojedinih dijelova pripadajuće natječajne dokumentacije Poziva objavljenog 6. studenoga 2015. godine.

Izmjena se odnosi na produženje roka za zaprimanje projektnih prijedloga (neovisno o grupi aktivnosti) koji se pomiče sa 6. prosinca 2015. na 8. siječnja 2016. Do izmjene je došlo zbog velikog broja pitanja postavljenih putem e-pošte te za vrijeme Informativnih radionica, odnosno potrebe da odgovori na iste, u najvećoj mogućoj mjeri, budu raspoloživi potencijalnim prijaviteljima prije mogućnosti podnošenja projektnih prijava.

Natječaj iz Vinske omotnice za sufinanciranje promidžbe na tržištima trećih zemalja

U sklopu „Vinske omotnice“ u Narodnim novinama objavljen je novi natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja.

Korisnici ove mjere su proizvođači vina upisani u Vinogradarski registar, javna tijela utemeljena zakonom koja predstavljaju proizvođače vina te udruge proizvođača vina i zadružni savezi. Dozvoljena ulaganja unutar mjere su objavljivanje reklama u medijima trećih zemalja, ulaganja u odnose s javnošću, promociju i marketing, uključujući organizaciju informativnih putovanja u Hrvatsku, promociju imidža Hrvatske, promotivne prodaje, ulaganja u izradu i distribuciju promotivnih materijala za tržišta trećih zemalja, ulaganja u sudjelovanje na sajmovima i drugim događanjima na tržištima trećih zemalja te ulaganje u provođenje istraživanja tržišta trećih zemalja.

Rok za podnošenje prijava na novi natječaj za mjeru Promidžba na tržištima trećih zemalja traje do 31. prosinca 2015. godine.