blok3

nooit meer oorlog

marshallplan

alle mensen waren opgelucht toen de oorlog voorbij was. in vijf jaar 45miljoen doden gevallen. de mensen zeiden dat er nooit meer een oorlog mag komen. de Amerikaanse minister van buitelandse zaken had bedacht om in 1947 nederland te helpen: het marshallplan hij gaf de Europese landen geld om het weer op te laten bouwen, deze samenwerking was erg moeilijk.

Europese samenwerking

de marshallhulp was een belangrijke reden voor de landen in West-Europa. de landen wilden de nieuwe oorlog voorkomen. in 1951 spraken 6 landen af hoeveel staal en kolen ieder land mocht gebruiken deze landen vormden de. Europese gemeenschap van kolen en staal de EGKZ de landen die mee deden waren Frankrijk, West-Duitsland, Italie, belgie, Luxemburg en Nederland.

Economische samenwerking

samenwerking voor de landen is ook goed voor de economie. daarom maakten ze nog meer afspraken over de samenwerking. in 1957 vormen de Eurpese Economische Gemeenschap de EEG. de landen die lid zijn, noem je lidstaten. in 1993 werden er nog meer afspraken gemaakt en ontstond de Europese Unie de EU.

afspraken

de EU-landen hebben het volgende afgesproken:

* als de bedrijven uit EU-landen iets kopen buiten de EU dat betekend dat ze invoerverheffingen moeten betalen,

* binnen de EU is er vrij vervoer van diensten en goederen dat is dat de bedrijven in de EU-landen geen invoerverheffingen invoeren als iets kopen in een ander EU-land ook mag een EU-land geen regels maken om producten uit een ander EU-land tegen te houden

* mensen uit de EU-landen mogen alle landen van de EU-landen

* mensen uit de EU-landen mogen hun spaargeld naar andere landen van je mag je spaargeld dus op een bankrekening in Spanje zetten