Sci-fi / Essef

Francesco C. & Jarne P.

Oorsprong

Een beginpunt van het sciencefictiongenre is moeilijk te bepalen. De Amerikaanse schrijver Lester del Rey heeft beweerd dat het Gilgamesj-epos het eerste sciencefictionverhaal was.


In sommige mythes zit science fiction al verwerkt . De Ramayana uit de Hindoeïstische literatuur beschrijft onderwater-, lucht- en ruimteschepen.


L. Sprague de Camp en andere schrijvers beschouwen de Griekse satireschrijver Lucianus van Samosata als de eerste echte sciencefictionschrijver, omdat deze in zijn Ware Geschiedenis uit 160 rept van een reis naar de maan.

Definitie

Genre in film en literatuur dat zich bezighoudt met ingrijpende technologische veranderingen en toekomstbeschrijvingen.

Kenmerken

-verzonnen door een auteur: gefantaseerde wetenschap staat centraal- SF waarschuwt voor gebeurtenissen die in de toekomst kunnen gebeuren-vaak buitenaardse of futuristische wezens-nieuwe technologie en wetenschappelijke uitvindingen → nieuwe woorden : neologismen-tijd = toekomst

Subgenres

1) MAATSCHAPPELIJKE SCIENFICTION

2) MILITAIRE SCIENFICTION

3) HARDE SCIENFICTION

1)

Maatschappelijke sciencefiction is een subgenre waarbij de nadruk meer wordt gelegd op de sociologische aspecten van een beschaving en minder op technologie en avontuur. Dystopischesciencefictionverhalen worden vaak tot dit genre gerekend, evenals alternatieve geschiedenis en militaire sciencefiction.
Firefly: Season One

2)

Militaire sciencefiction is een subgenre dat vooral draait om interplanetaire of interstellaire conflicten, vaak gezien vanuit de ogen van gewone mensen of soldaten.
Battlestar Galactica - Epic Series Trailer

3)

Harde sciencefiction heeft veel aandacht voor het wetenschappelijke vlak en dan vooral wat betreft de astronomie, natuurkunde en scheikunde. Veel uitgekomen toekomstvoorspellingen uit vroegere sciencefictionwerken kwamen uit dit genre. Sommige schrijvers in dit genre deden ook wetenschappelijk onderzoek, zoals Vernor Vinge.
The Martian | Teaser Trailer [HD] | 20th Century FOX

Klassiekers Film

- Jurassic park

- E.T.

- Star Wars The Empire Strikes Back

- Godzilla

klassiekers series

- firefly

- futurama

- star trek

recente werken

- Star Wars the force awakens

- the hunger games

- The Martian

Sci fi of Fantasy ????????????????