Cinefòrum Clot

Cristina Barrio

Jornades de cine

Localització:

Biblioteca El Clot - Josep Benet

Pl. Glòries Catalanes, 37 - 38
08018 Barcelona

Dies: 12,13,14 i 15 de Maig

Horari:

Matí: dimarts i dimecres de 10 a 14h
Tarda: dilluns, dimarts, dimecres i dijous de 16:00 a 20:30 h

Ser i tenir

Any: 2002

Direcció: Nicolas Philibert

Artistes: Georges Lopez, Laura, Guillaume, Julien, Jonathan, Nathalie, Olivier, Alizé, Johann, Jessie, Jojo, Marie, Létitia, Axel.

Compositor: Phillippe Hersant.

Sinopsi: Ser i tenir és un documental que mostra una escola rural i les classes que tenen lloc en aquesta. El professor López té 35 anys d’experiència i aquest és el seu últim any com a mestre, per tant, coneix a cadascun dels alumnes perfectament i d’aquesta manera pot ensenyar-los millor. És un mestre tranquil, amb autoritat, que intenta transmetre uns valors de respecte, fa que descobreixin la naturalesa, etc.

La vida en aquest centre està caracteritzada pel fet que agrupa en una mateixa aula nens d’entre 4 i 10 anys, per tant, el docent s’ha d’adaptar a tots els nivells i als diferents problemes de cada nen.


Preguntes: Creus que l’escola rural (amb tot el que implica) està igual de capacitada que els demés centres? Quines creus que poden ser les mancances d’aquets nens en arribar a l’ ESO en una altra escola? Quines característiques d’aquet professor ressaltaries?

Fragmentos del documental: "Ser y Tener"

El professor Lazhar

Any: 2011

Direcció: Philippe Falardeau

Artistes: Mohamed Fellag, Sophie Nélisse, Émilien Néron, Marie-Ève Beauregard, Vincent Millard, Seddik Benslimane, Louis-David Leblanc, Danielle Proulx, Brigitte Poupart, Jules Philip, Louis Champagne, Daniel Gadouas, Francine Ruel, Sophie Sanscartier.

Compositor: Martin Léon

Sinopsi: Balchir Lazhar és un mestre de primària que prové d’Algèria. Té una tragèdia personal important al darrere: la seva dona era escriptora i mestra, i va morir juntament amb la seva filla en un incendi. Lazhar sap que la tragedia és conseqüència de que la seva dona va escriure un llibre en el que senyalava als culpables de la situació d’Algèria.

El mestre fuig d’Algèria cap el Canadà per evitar represàlies i decideix demanar feina en una escola. En arribar al centre, es troba amb uns alumnes traumatitzats perquè la seva professora s’ha penjat a classe, alguns d’ells fins i tot se senten culpables. El contracten com a substitut i ha de lluitar amb aquesta situació i amb les diferències culturals que els separen.


Preguntes: A la pel·lícula alguns pares no volen que hi hagi un mestre d’Algèria. Creus que aquí es podria donar aquesta situació? Com afrontaries aquest drama si es donés en una escola en la que tu ensenyes? Veus algun error per part dels professors exercint la seva tasca?

El profesor lazhar (monsieur Lazhar) 2011 - parte final