The 4 C's

De 4 C's spelen een essentiële rol in de online marketing

Customer solution

Customer solution gaat over de meerwaarde van het product voor de klant. Wat voor probleem lost het op voor de klant. Wat zijn de voordelen van het product? Welke waarde vertegenwoordigd het? Wat is de USP? Customer solution is de C die bij de P van Product hoort. Het belangrijkste verschil tussen deze twee is dat de P van product meer gericht is op het product zelf. Bij de C wordt er meer gedacht vanuit de ogen van de consument.

Voorbeeld:
Als men op vakantie gaat met het vliegtuig. Dan kan men tegenwoordig online een stoel naar keuze reserveren en online inchecken. Hieronder een filmpje ter verduidelijking
KLM online check-in instruction

Cost to customer

Cost to customer draait erom hoeveel het product mag gaan kosten voor de klant. Vindt de klant het bijvoorbeeld belangrijk dat het product snel in huis is, dan mag het misschien wel iets duurder zijn. Een scherpe verkoopprijs zorgt er bovendien voor dat men je kan vinden op vergelijkingssites. Cost to customer heeft er bovendien ook mee te maken hoeveel moeite een klant moet doen om het product aan te schaffen zoals, veel klikken, veel/ weinig gegevens invullen op de webshop. Cost to customer is de C die bij Prijs hoort. Het verschil tussen deze twee is dat bij de C ook rekening wordt gehouden met duurzaamheid van het product. Bijvoorbeeld bij chocolade of het duurzaam is verbouwd. Ook omvat deze C: Wat zijn mijn reis kosten om naar de winkel te komen. Heeft het vervelende consequenties voor de klant zijn dagelijks leven. Iedereen past hierbij zijn eigen waarden op aan.


Voorbeeld:
De Fairtrade bananen zijn goedgekeurd, zodat dat de boeren een eerlijke handelsprijs ervoor terug krijgen. De bananen zijn wel duurder dan anderen. Het is maar of je het geld ervoor over hebt?

Convenience

Convience heeft te maken met het gemak van de klant. Het aanbod is groot en zijn tijd is kostbaar. Als een klant veel moeite moet doen om aan een product of dienst te komen, haakt hij snel af. Dit geldt uiteraard niet voor specialty goods. Convenience is de C die bij Plaats hoort. Het verschil tussen de P en deze C is vooral waar men zijn aankoop doet. De P van plaats is de desbetreffende winkel, maar tegenwoordig kan men zijn aankopen ook doen op de tablet of smartphone.

Voorbeeld:
Een winkel of webshop die thuis bezorgt, tijdens avonduren, steekt in op het gemak van de klant. Hieronder een artikel over een gebruiksvriendelijke navigatie op een webshop.

Communication

Bij communicatie gaat het niet alleen om het promoten van het product of dienst, maar een klant wil ook inspraak. Interactie wordt ook belangrijker. Klanten moeten genoeg informatie het liefst online kunnen vinden. En op een gemakkelijke wijze contact kunnen zoeken met het bedrijf. Communication is de C van Promotie. Het verschil hierin is dat men het niet alleen belangrijk vindt om de omzet te vergroten, maar ook de communicatie met de klanten te verbeteren, waar kan de klant bijvoorbeeld met klachten terecht?


Voorbeeld:
De klanten de mogelijkheid geven om vragen te stellen via sociaal media. Het is snel en direct. Alleen moet de capaciteit er wel wezen in het bedrijf. Het is echter veel werk om zo snel te antwoorden. Hieronder een artikel over de voorkeur aan online servicekanalen en een filmpje over live conferencing en broadcasting.

Online-Marketing: VIDEO - Communication - Software * live presentation ... broadcasting * english