MERS-coronavirus

Nieuw, onbekend maar erg gevaarlijk

Wat is het?

Het MERS-coronavirus is een vrij nieuw coronavirus dat pas in september 2012 is ontdekt. MERS staat voor Middle East Respiratory Syndrome. Het virus heeft deze naam omdat het ontdekt is in het Midden-Oosten. Het MERS-coronavirus worden overgedragen van dier op mens. Ook zijn er gevallen geweest waar het virus vermoedelijk van mens op mens is overgebracht, dit kwam waarschijnlijk door het gebrek aan hygiëne.

De belangrijkste symptomen die je bij dit virus kan krijgen is een zeer ernstige luchtweginfectie. Sommige patiënten hadden ook last van koorts, hoesten, kortademigheid en ademhalingsproblemen. Als je al gezondheidsproblemen hebt is de kans veel groter om besmet te raken. Dit is een gevaarlijk virus, ongeveer 30% van de besmette mensen komt te overleiden.

Hoe is het te voorkomen?

Het MERS-Coronavirus is een nieuw en onbekend virus. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar dit virus en er is nog geen special behandelmethode of vaccin. Wel is er een laboratorium test die kan aantonen dat je besmet bent. Er is geen aangepast reisadvies voor het Midden-Oosten. Toch is het zeer verstandig om als je luchtwegproblemen hebt te overleggen met de huisarts of een reis naar het Midden-Oosten slim is. Voor andere kwetsbare groepen (kinderen, ouderen en zwangere vrouwen) is het verstandig om zo’n reis niet te maken. Het risico voor een reiziger om het virus op te lopen is klein maar het is verstandig om de volgende maatregelen op te volgen:

Maatregelen

Om de kans om ziek te worden te verkleinen, volg dan de volgende maatregelen op:

  • Contact met dromedarissen vermijden (deze dieren brengen het virus over)

  • (Rauwe) melk, vlees en afvalproducten van dromedarissen vermijden

  • Was je handen vaak met zeep en water (20 seconden lang)

  • Bedek je neus en mond met een doekje als je hoest of niest, gooi daarna het doekje weg

  • Probeer je ogen, neus en mond niet aan te raken met ongewassen handen

  • Probeer persoonlijk contact met zieke mensen te vermijden

  • Maak oppervlaktes die veel aangeraakt worden vaak schoon en desinfecteer ze

Meer informatie?

Misschien wil u meer weten over dit virus. U kunt onze website bezoeken of de QR-code scannen.


www.merscorona.esy.es