Aardbevingen Japan

door Tijn van Schalkwijk en Emma Kaitjily

Japan

Japan bestaat uit vier eilanden (Hokkaido, Shikoku, Honshu en Kyushu).

het totale oppervlak van Japan is 378.000 km² . het bijzondere van Japan is dat het op 3 platen ligt de Pacifische plaat, de Filipijnse plaat en de Euraziatische plaat. de Pacifische plaat en de Filipijnse plaat duiken onder de Euraziatische plaat hierdoor komen er veel aardbevingen in de zee bij japan ook komt er vulkanisme voor in deze zee Japan dat komt omdat Japan een vulkanische eiland boog is.

Geschiedenis aardbevingen Japan

Japan is een land dat op drie platen ligt dit zorgt er voor dat hier vaak aardbevingen zijn. De grootste aardbeving ooit was niet zo lang geleden het was in 2011 vlak voor de kust bij Japan was er een aardbeving. Deze leidde eerst al tot veel schade toen iedereen dacht dat het klaar was kwam er nog een reusachtige tsunami. Hierdoor kwamen de meeste doden ook zijn hier door hele stukken land weg gevaagd. Het doden aantal was hierbij 18. 000. Na deze aardbeving is Japan dijken en nog stevigere gebouwen gaan bouwen want eerst waren zie hier nog niet op voor bereid.

Aardbevingen algemeen


De aarde bestaat uit platen. Platen zijn stukken aardkorst die op de magma drijven. De platen drijven in drie richtingen; naar elkaar toe: convergentie, van elkaar af: divergentie en langs elkaar: transforme beweging. De platen beweging niet heel makkelijk langs elkaar. Het gaat heel schokkerig. Als de platen een beetje vast komen en losschieten kunnen ze ineen keer een paar meter verschuiven. Dit veroorzaakt hevige aardschokken. Dit is een aardbeving. Bij een aarsbeving zijn twee punten; het hypocentrum en het epicentrum. Het hypocentrum is het punt waar de aardbeving ontstaat in de aarde en het epicentrum is het punt aan het oppervlak recht boven waar de aarsbeving ontstaat.

De aardbevingen kan je meten. Dat doe je met de Schaal van Richter. De Schaal van Richter gaat van nul tot tien. Bij nul voel je bijna niets en bij tien heb je hevige aardschokken en veroorzaakt veel schade. Mensen die aardbevingen bestuderen heten seismologen. Zij meten deze trillingen met behulp van de Schaal van Richter

Aardbevingen zelf veroorzaken niet de meeste schade. Vaak spelen de naschokken ook een rol. Maar waar het het meest aan ligt zijn de landen zelf. In ontwikkelingslanden, arme landen waar niet genoeg geld is voor evacuatieplannen en stevige gebouwen, vallen de meeste slachtoffers en is de meeste schade.

Tsunamis

Een tsunami is een aardbeving onder zee. De meeste tsunamis ontstaan bij bevingen met de kracht van 8.0 op de Schaal van Richter. Midden op zee kan een tsunami een snelheid van 800 km/u bereiken. Als de tsunami dichter bij de kust komt neemt de snelheid af maar wordt de voor hoger. De hoogste golf ook gemeten was 85 meter en vond plaats ten zuiden van Japan.